Mit tegyen, ha mozogni szeretne, de fáj?

Olvasási idő: 8 perc

Azt érzi, hogy nem Ön irányítja az életet, mozgásszervi panaszai vannak, és nem látja a kiutat. Szeretne javítani állapotán, de egyszerűen nem megy. Már feladná a fájdalommal való harcot? 

Ha ezzel a problémával küzd, abban az esetben szeretnék segíteni Önnek, olyan módszert osztok meg, ami nálam és sokaknál működött és kézzel fogható eredményt hozott. Tartson Velem! 

Mai “élet jobbító” bejegyzésünk címe:

Kis mentális torna, önfejlesztés a mozgás egészségéért.

Sok fájdalommal találkoztam már, de az igazi fájdalom az, amit magának tud okozni az ember, az a ketrec melyhez nincs kulcs és az ördögi kör, melyből kitörni szinte lehetetlen. De nem nekünk. Tudjon meg többet! 

Gondolat – Érzelem – Cselekvés

Ha a természetes oldalunkat nézzünk, ez lenne az optimális működés nekünk. Hiszen ez tette a túlélést lehetővé az évezredek során.

Úgy gondolom, hogy fájdalom esetén sincs ez másképp, csak kissé módosítani kell a “világunkat”.

Első körben mindig az lenne fontos, hogy a saját magunkról alkotott képünk / viszonyaink rendben legyenek, aki ismeri, magát tudja, hogy mi számára a jó és mi az, ami örömöt okoz és erőt ad a küzdelem során.

Tartson ki! 

Egy törésből való felépülésnél tudjuk, hogy lesznek kellemetlen fájdalmak, de előbb utóbb megszűnik a fájdalom és lesz valami más érzés. Nem feltétlen egészséges állapot, de már nem annyira fáj és az előzőekhez képest hatalmas ugrás. Mi lett volna ha előtte, a legnagyobb fájdalomnál feladjuk? Szerintem, tudja a választ. 

Először szükség lesz egy egészséges énképre, hogy elképzelem magam, milyen lesz újra jól lenni, sétálni valamilyen kellemes helyen és beismerem magamnak, hogy ezt az állapotot elérni bizony munka lesz.

A legprofibbak (úszók, olimpikonok) is napi kis munkákat valósítanak meg (fokozódó terheléssel) és az eredmény is ennek a “befektetett munkának” az eredője, összessége.

Fókuszban Önmaga

Fontos az, ha van egy egészséges énképünk és a világ megfelelőségéről alkotott értékrendünk. Abban az esetben a külső körülmények is meghatározóak lehetnek még.

Gyakran tapasztalom, a “mindenért más a felelős” és az “én mennyi mindent tettem érted, de te nem is törődsz velem” játszmákat. Így aztán megbetegedek, hogy figyelj rám mintát veszek fel, ami káros önmagamra nézve. Pedig az igazi gyógyulás, egy nagy belső utazással kezdődik, nyitni szükséges a világra és káros hiedelemrendszereket “lebombázni”, változtatni az eddigi módszereken, rendszereken. Hosszantartó egészség, egység, holisztikus szemléletben csakis így érhető el.

A nagyon profik tudják, hogy az  akaraterő fontos, viszont ki merülhet, a motiváció ingadozó vagy van, vagy nincs, a szokás hatalma viszont kiváló hatékonysággal bír. Tehát ha ki akarunk szakadni az ördögi körből, akkor általunk felállított, önmagunknak megfeleltethető, helyes és apró szokásokat kell kialakítani.

Egy páciensem ezt, úgy tette, hogy energiaital függőségét naponta csökkentette, de ez még kevés volt, mert azt vette észre, hogy néha még mindig bele kortyol és valóban ő ezt nem akarta, csak egy cselekvési minta rögzült benne.

Beszélgetésünknél az alábbi folyamat jött ki:

  • TV reklám (rohanó világ, szinte mindenről lemarad, felfrissülés érzése).
  • Tennem kell valamit, “keményen dolgozom”.
  • Dolgozom, de nem lelem örömöm.
  • Elfáradok – de a mai világban tenni kell és az a sikeres, aki fáradhatatlan (külső megerősítés).
  • Innom kell valamit: ú, ez felpörget-napi szinten csak egy, de emelem a dózist, mert nem elég és így tovább, ki alakul az ördögi kör, valójában sok esetben a fájdalmaknál is ez a problematika jelenik meg.

Amikor egy emberrel találkozom Gyógymasszőrként azt veszem észre, hogy ez az állapot sok kis döntés eredménye, melyeken közösen kell dolgoznunk.
(Megjegyzem, hogy általában a masszőröket oki kezeléssel kapcsolatban keresik fel Magyarországon a legtöbben. Még.)

Visszatérve az eredeti témánkhoz, hogy miért fontos, hogy mindezt megértsük? Mert hosszútávú, tartós javulás csakis így (befektetett munkával) lehetséges, így van esélyünk felvenni a kesztyűt a fájdalommal szemben és jobb életminőségben élni.

Kezdő lépések

Fontos az Önmagamról alkotott kép, a szokások, de van mégvalami, az pedig a külső környezet.

A külső környezet az a tényező, mellyel az igazán profik is “stimulálják” ingereiket.

5+1 tipp, hogyan módosítható a környezet

Kicsit néha, bugyutának ható, de ösztöni szinten valós segítséget nyújtó gyakorlatok:

  1. Mindig a szeme előtt villogjon a cél: A külső körülmények emlékeztessenek rá, hogy itt valamit tennem kell. pl.naptárbejegyzés, emlékeztető, to-do lista.
  2. Drasztikus, de hatásos: satu, avagy égessen fel maga mögött mindent, nincs visszaút, ha gyógytornázni kell, akkor csak a gyógytorna van. Bezárom az ajtót, lenémítom a telefont és koncentrálok a jelen sikerére. Ezt tette Napóleon is csatáiba, csak ő a hidakat égette fel, egy irány van: csakis előre! Gyógytornára fel!
  3. Rakjon rá mégegyet! Pl. Ha szeretem a pizzát és megfogadtam magamnak, hogy nem akarok enni akkor, ha megeszek egyet, tudassam magammal  még 3 db egész pizzát megkell ennem és meg is eszem. Egyik páciensem így szokott le a dohányzásról.
  4. Egye az egészségeset, majd azt, amit kíván. Ha szereti a mekis (gyorséttermi) ételeket, ha előtte megyeszik egykis salátát, vagy egészséges szendvicset, akkor utána garantáltan kevesebb lesz a mekis fogyasztás is. Ezáltal, külső nyomásra közelebb kerül a valódi céljához.
  5. Vigye le a lovat a folyóhoz, akkor is, ha az nem szomjas. A lényeg abban rejlik, hogy ha már a ló lent van a folyónál, lehetséges, hogy megszomjazik és ihat egy kicsit. De ezt előre nem tudatjuk, ha nem visszük le. Ha a munkafolyamatot nézzünk, masszázsnál kiváló lehet, hogy a masszázs lepedőt nem tesszük el, így eszünkbe jut, hogy lesz masszázs is. De gyógytornával is ez a helyzet, így nagyobb a valószínűsége annak, hogy valóban tenni fog önmagáért.

A legkiemeltebb:

+1: amit most hall, fogadja meg magának, mert holnap más szituációban ez feledésbe merül és nem lesz lépés javulása érdekében tenni. Jelentse ki mások előtt és tegyen olyan esküt, ami esetleg anyagi büntetéssel is jár saját maga irányába. Egy népszerű vállalkozó például, a nem megtett feladatok után, felajánlott pénzt. Amennyiben a végső célja nemsikerült, akkor az autóját is felajánlotta olvasóinak. Ezáltal tudatosította magában, itt valamit tenni kell. 

100 szónak is egy a vége 

A mentális felkészülés az alapja mindennek, ezért jár sportpszichológus az élsportolókhoz és ezért is érnek el eredményeket. A fájdalommal való küzdés is egy “élsport”, egy “önolimpia”, mely mentális felkészülés, komplex látásmód és befektetett munka eredménye. Az aranyérem, itt nem az arany ér (haha:), hanem az egészsége, ami aranyat ér. Az orvosi kezelések, gyógytorna, gyógymasszázs és egyéb fizioterápiás eljárások mind-mind időt, energiát, szándékot és anyagi ráfordítást is igényelnek, de egyetlen cél lebeg mindig a szemünk előtt, az hogy jobban legyen, mint korábban. Ez a terápiában kiemelten fontos.

Fogadja el jelenlegi helyzetét (ezzel nem betegítve meg önmagát) , de tudja hogy a terápia és befektetett munka, minden esetben megtérül és ha ön mindent megtesz és az orvos, terapeuta és hozzájárul, akkor az Ön  életminősége is jobbá tehető!  Kezdje el ma és az eredménye hamarosan érezhető lesz! 

U.I.: az energiaitalos páciensem saját gyógyulása érdekében az autója pohártartóba almákat helyezett el, és amikor nyúlt volna az energiaitalért, almát evett. Megváltozott egy kis tényező és megváltozott az eredmény egykis odafigyeléssel.

Tegyen Ön is így, megéri!

Ha bármilyen kérdése lenne fittséggel, egészséggel kapcsolatban hívjon telefonon a +36 30 594 92 25 -ös telefonszámon, vagy írjon e-mailt a norbert@kiseri.hu-ra . Amennyiben hasznosnak találta bejegyzésem, kérem, ossza meg másokkal is, sokat segíthet. Jó egészséget!

Ide kattintva lehetősége van támogatni a munkásságomat. Köszönöm szépen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..