Az elmúlt napokban Bárány Attilával beszélgettem, egészség-káros szenvedélyek, sport témában íme:
bárány-attila-11.Nagyon régóta benne vagy az “éjszakázásban” , hogy bírod ki?A kor előrehaladtával érezhető a változás mostani, illetve fiatalkori állapotodhoz képest? Kezdetben okozott-e problémát az “átállás”? Egy “átbulizott” éjszaka után, hány órakor szoktál ébredni másnap?

A hét egyik részében a délelőtti órákban is aktív vagyok és ezért korábban kell felkelnem. A pályám kezdetén nem volt ilyen kényszer. Feküdtem, amikor akartam, aludtam ameddig csak tudtam. De ma több fronton is meg kell állnom a helyemet. Rádió, stúdió, újra rádió, aztán este fellépés. Ez még így nem is lenne annyira nehéz, de amikor eljön a hétvége, akkor hajnali fél 7 után kerülök ágyba és sajnos 11-kor legkésőbb fel is ébredek. Ilyenkor muszáj délután eltennem magam egy 2 órára, hogy estére teljes ember legyen belőlem. A hétvége fáradalmait vasárnap este tudom igazán kipihenni. Akkor előfordul, hogy 10-12 órát is alszom egyhuzamban.

2.Munkád közben szereztél valamilyen “diszkós-sérülést”?(pl.vágás,áramütés,stb)Ha igen,akkor hogy oldottátok
a seb ellátását?ill. A hangszálaiddal minden rendben van? és a vérnyomásoddal mi a helyzet?

 Előfordult már mindenféle. Ha az ujjam vérzett, szopogattam.:))) A bokaszalagjaim többször is elszakadtak, amikor még a bakelit lemezeket kenyeres rekeszben cipeltem. Volt, hogy a derekam csípődött be, de olyan is, hogy vakbél gyulladással diszkóztam. Mostanában a felségemtől kapott Swarovski kristályos fejhallgatóm szokta felszakítani a bőrt a szemöldökömön.  A hangszálammal sajnos komoly gondom van. Az elmúlt 2 évben olyan komoly igénybevételnek volt kitéve, hogy mostanra már csomó is kialakult rajta. Pihentetnem kéne, mert ha így folytatom tovább meg kell műteni. Régen még tudtam énekelni, ma már csak nyekergek. A vérnyomásommal hála Istennek nincs különösebb probléma. a 30-as éveim elején komoly gyógyszereket kellet szednem, mert kifejezetten magas volt. Aztán az egyik ismerősöm azt ajánlotta, hogy menjek el a Vargha egészségházba kezeltetnem magam. Ott a talpon található idegvégződéseken keresztül stimulálják a központi és a vegetatív idegrendszert. A kezeléseknek köszönhetően teljesen normalizálódott a vérnyomásom.   

3.Térjünk, egy kicsit pozitívabb témára.- Fellépéseid során mi az a “biztos dolog”,
amit magaddal viszel a lemezestáskán, és a fejhallgatón kívül?(pl.folyadék,stb.)

Nincs  semmi extra. Az utóbbi egy évben autógramm kártyát is tollat viszek magammal.

4.Ha egy éjszaka alatt két fellépésed van, utazás közben szoktál valamit enni? A gyorséttermekkel,hogy állsz:
betérsz néha vagy az egészséges étkezést részesíted előnyben?

Éjszaka sosem eszem. Azok az idők már elmúltak. 30 felett az éjszakai kajálások nagyon gyorsan nyomott hagynak. Így aztán ha esznek is mellettem a kocsiban, én kihagyom. A gyorséttermeket maximum a nappali órákban látogatom, de havonta, vagy 2 havonta egyszer. Egyébként egyértelműen az egészséges étkezés híve vagyok.

5.Mi a kedvenc ételed illetve italod? Tudsz főzni?

Eléggé sokféle ételt szeretek. Nekem ugyanolyan jó a hús leves, mint a kínai kaja, az olasz, vagy a sushi. De főzni nem tudok. Egy-egy egyszerűbb kaját össze tudok dobni, de ezt inkább feleségemre hagyom. Ő zseniális a konyhában!!!

6.A táplálékkiegészítőkről mi a véleményed?(használ,nemhasznál?)Fogyasztottál-e “belőlük”?/nem?

Én soha. De azt gondolom, hogy vannak olyanok, akiknek feltétlen szükséges ahhoz, hogy látványos változáson tudjanak átmenni egy komoly edzésterv segítségével. Ezzel azt akarom mondani, hogy ismerek olyan srácokat, akik éveken keresztül rendszeresen jártak edzeni, mégsem értek el komoly eredményt, aztán amikor el kezdték szedni a táplálék kiegészítőket, azonnal látható volt a változás.  

7.Van-e valamilyen káros szenvedélyed? Mit javasolnál, azoknak a fiataloknak akik “függenek” valamilyen “szertől”(pl.dohányzás,stb) és le szeretnének szokni?

Nem iszom, nem dohányzom, nem kávézom és nem drogozom. Csak a csajokat szeretem, de őket sem feltéttel nélkül! :))) Már nem vesz le a lábamról egy kerek popsi,vagy egy szemrevaló pofi és dekoltázs. Ettől sokkal több kell nekem ahhoz, hogy beinduljak. Az egyetlen káros szenvedélyem a körömrágás volt, de arról még a katonaság ideje alatt sikerült leszoknom. Megkértem a szüleimet, hogy hozzanak be egy körömcsipeszt és amikor a számba vettem a körmöm, hogy csócsálni kezdjem, elővettem a csipeszt és levágtam inkább. Csak azt tudom mondani azoknak, akik szeretnének leszokni valamelyik káros szenvedélyükről, hogy ne mástól várják a segítséget! Legyenek erősek és higgyenek magukban és abban, hogy képesek megcsinálni.

8.Végül, de nem utolsó sorban az érdekelne, hogy jut-e időd a mozgásra? Fontos számodra a sportolás?

Természetesen fontos. Én is sportolok, amikor csak tehetem. Heti egyszer kispályás foci. Kétszer, háromszor fitness, ha az időm engedi. De rendszeresen biciklizek és görkorcsolyázom a kislányommal. 
9.A technikai sportok ‘sportnak’ számítanak szerinted?illetve  Mi a véleményed a magyar sportokról/sportolókról?

Persze. Nekem csak az a bajom, hogy vannak bizonyos technikai sportok, ahol nem azonos feltételekkel ”szállnak ringbe” a sportolók. Ilyen például a F1.  A magyar sportolókról alapvetően jó véleményem van. Zseniálisak az úszóink, a vízilabdázóink, az evezőseink és az öttusázóink. De a focistákat nem sorolnám semmiképen közéjük. Persze vannak kivételek, mint például a Dzsudzsák Balázs, aki személyes jó barátom, vagy a Gera Zoli. De  a nagy többségük sajnos nem éri a nemzetközi szintet. 

10.Befejezésképpen mit javasolnál azoknak az embereknek ,akik most határozzák el,hogy egészségesen fognak élni,
és szakítanak az elkényelmesedett életmódjukkal?

Azt hogy jobb később, mint soha! Do it!!!! Csinálják! Ha megfelelő terhelésnek vetik alá magukat, akkor a csontrendszerük és az ízületeik sem mennek tönkre. Persze, ha valaki túlsúlyos, akkor előbb le kell fogyni, mert ha a feleslegből izmot csinál az ember, akkor még nehezebb lesz! Úgyhogy csak ésszel, azaz szakértővel, vagyis személyi trénerrel kezdjen neki, aki az étrendjét és meghatározza! 

Köszönöm szépen az interjút Attila, egészségben gazdag mindennapokat kívánok Neked és Kedves Családodnak!

bárány-attila