http://norbimasszor.hu

Lexikon

Scientia potentia est- A tudás hatalom, tartja a latin közmondás.norbi-masszőr-lexikonLexikon, melyben a Wikipédiából származó masszázzsal, testkezeléssel, terápiákkal kapcsolatos információk vannak egybegyűjtve, ezzel segítve Olvasóimat a tájékozódásban. Az oldal folyamatosan frissül!(Gyorsabb keresés érdekében érdemes az F3 billentyűt használni.)

A,Á

B

C,CS

Csont: A csont (latinul os, többesszámban ossa) a gerincesekben megtalálható kemény szerv. A csontokat magasan mineralizált csontszövet alkotja. A csontváz a test alakját adja meg és védi azt a külső behatásokkal szemben. A csontrendszer (systema sceleti) az élő emberi test súlyának hozzávetőlegesen 20%-át kitevő része.

D,DZ,DZS

E,É

F

G,GY

Gyógymasszázs: A gyógymasszázs vagy orvosi masszázs orvosi rendelvény alapján végzett masszázskezelés. A kezeléseket nem az orvos végzi hanem a gyógymasszőr illetve gyógytornász. Többnyire terápiás célzattal adják (15-20 masszázskezelés) és rendelőintézetekben, gyógyfürdőkben lehet igénybe venni.

A kezelések célzottan történnek. Többnyire a megbetegedett testrészt (térdet, vállövet, nyakat) masszírozzák 10-15 perces időtartamban.

Technikája szerint létezik:

Svéd vagy klasszikus masszázs (mozgásszervi panaszokra)

Reflektorikusan ható:

  1. Kötőszöveti masszázs
  2. Szegment masszázs (belgyógyászati panaszokra is)

valamint a kézi nyirokmasszázs lymphodinamikus vagy lymphostatikus panaszokra (Leggyakoribb felhasználása: Mamma carcinom post-operativ Ödéma, időigény min. 25 perc)

H

I,Í

Izom, izmok: Az izmok lat. musculus, ang. muscle, gör. sarx; (mint táplálék: hús, caro) összehúzódásra specializálódott szövetből felépülő állati szervek. Összehúzódásuk során kémiai energiát (ATP, glikogén, glükóz) mechanikai energiává alakítanak át, ezzel biztosítják a test, a belső zsigeri szervek aktív mozgásait, valamint a szív munkáján és az erek átmérőjének szabályozásán keresztül a vérkeringést, és a szervezet vérellátását/véreloszlását. Működésük során hőt termelnek, így jelentős szerepük van a hőszabályzásban.

Ízület: A gerincesek és a végtagjainak sokrétű mozgásait az ízületek teszik lehetővé. Az ízületben a találkozó csontvégek a csontok ízületi végeinek geometriája által meghatározott jellegű, de normális esetben szinte súrlódásmentes elmozdulásra képesek egymáshoz képest. Az ízületek általános felépítését tekintve az ízületi végeket sima felszínű ízületi porc borítja, amelyek sima elmozdulását egy sajátos „kenőanyag” (synovia), az ízületi folyadék segíti elő. A két ízesülő felszín között van az ízületi rés (ill. üreg) (cavum articulare). Az ízületeket egy zárt ízületi tok (capsula articuris) veszi körül, amelynek belső rétege az ízületi folyadékot termeli (membrana syovialis), külső rétege rostos kötőszövet (membrana fibrosa), amelynek védelmi és mechanikai szerepe van. Ebben beleszövődve, vagy ettől külön kötőszövetes kötegek ízületi szalagok; (ligamentum articulare) is segítik az ízesülő csontvégek mozgékony, de mechanikailag biztonságos összetartását. (Az ízületek egy részénél, ilyen pl. vállízület, ehhez a környező izmok is jelentős mértékben hozzájárulnak.) Az ízületeket képező csontvégeken általában megkülönböztetnek egy bemélyedtebb ízületi árkot (fossa articularis), és az ebbe beilleszkedő domborúbb ízületi fejet (caput articulare). Bonyolultabb ízületekben (pl. térd) a két ízesülő vég geometriai összeillésének hiányát belső, mozgékony, sarló alakú rostporcos képződmények (meniscus) küszöbölik ki. A térdízület bonyolult szerkezete és általában nagy és változatos terhelése miatt annyira fogékony a sportsérülésekre.

J

K

L

Lávaköves masszázs:

A lávaköves masszázsnak már az eredete is különleges: ez a masszázsfajta egyidejűleg alakult ki  Ázsiában, Eurázsiában és az amerikai kontinensen is.

A ma nálunk alkalmazott és közismert masszázstechnika, a kövek energiájának tisztelete a mai Arizona területén őshonos indiánoktól származik. Tőlük tanultuk el azt az ősi eljárást, hogy miként tudjuk a köveket a hagyományokhoz hűen használni, tárolni és tisztán tartani.

Eredetileg gyógyítók és sámánok használták a felhevített bazaltköveket, amelyeket a testre helyeztek, ezzel segítve az energiaáramlást. A kezelés során a közel 40- 45 fokosra melegített, a természet által tökéletesen  lecsiszolt fekete kövekkel a terapeuta végigmasszírozza a teljes testet, így éri el a vendégnél a maximális testi és lelki ellazulást. A mély-meleg terápiának is nevezett kezelés alatt a kövek rezgése és energiája jótékony hatást fejt ki az emberi testre, szervekre és a lélekre is. A kövek melegsége egészen a mélyen fekvő szövetekig hatol és feloldja az izmokban lévő feszültséget.

A kezelés alatt nem csupán a testre helyezett lávakövek hatnak. Egyes testrészeken a köveket egy másik kővel „megkopogtatva” vibrációt kelthetünk, ami szintén az izomzat ellazulásához vezet.  Ez a masszázstechnika alkalmas az izomcsomók feloldására is. A kezelés részeként a masszőr ugyancsak meleg kő segítségével masszírozza végig az izmokat, illetve a meridiánokat. Az izomfeszültség oldását segítik a masszázshoz használt aromaterápiás illóolajok is. A kezelés során a terapeuta az illóolajjal finoman átmasszírozza a testet, így teszi lehetővé, hogy utána a kézbe vett kövek ne tapadjanak a bőrhöz. Az olajban lévő hatóanyagok a meleg hatására könnyebben jutnak el a bőr mélyebb rétegeibe. A meleg lávakövek mellett 15-20 fokosra lehűtött szintén sima tapintású márványköveket használunk. A különböző hőmérsékletű kövek összehatása a vegetatív idegrendszerre hat nyugtatóan és elősegíti a méregtelenítést.

A lávaköves masszázs azonnali jó közérzetet nyújt, és gondoskodik a vendég mély ellazulásáról, teljes relaxációjáról.

LY

M

N,NY

O,Ó

Ö,Ő

P

Q

R

S,SZ

Svéd masszázs: A svéd masszázs a masszázs egyik – Európában legelterjedtebb – fajtája. Ez az alapja a gyógymasszázsnak és a sportmasszázsnak, szegmentmasszázsnak is, melyek a svéd masszázs fogásait használják .A svéd masszázs kézzel végzett, az emberi szervezetet mechanikai ingerek által befolyásoló kezelési technika. Egyes keleti masszázsoktól eltérően közvetlen fiziológiai hatásokra épít, ám a személyes törődés érzete a lelki egészségnek is jót tesz. A masszázst ruhátlan testfelületen, vivőanyaggal (krém) vagy anélkül végzik. Az éppen nem kezelt testrészeket betakarják. A vendég jellemzően masszázságyon fekszik vagy masszázsszéken ül. Lehet masszírozni közönséges ágyon és földön is, ám ez a masszőr számára jobban megterhelő.

T,TY

U,Ú

Ü,Ű

V,W

Wellness: A wellness személyre szabott egészségmegőrző programok összessége, illetve bizonyos esetben gyógymódok gyógykezelések együttes alkalmazása. A szabadságukat vagy pihenőidejüket általában wellnesz szállodában töltő vendégek részére, hogy a résztvevők kipihenjék a mindennapi stresszt és fáradtságot, testük és szellemük is meg­nyu­god­jon, feltöltődjön. A wellness részei lehetnek (torna, egészséges táplálkozás, úszás, fitnesz, masszázs stb.) beépülhet a hétköznapokba is, de leggyakrabban egy-egy szállodai kúra (4-5 nap vagy egy hét) alkalmával veszik igénybe ezeket a szolgáltatásokat.

  • A wellness-kúrák alapja az úszás, illetve a vízhez kapcsolódó tevékenységek, kezelések (vízi aerobic, vízi fitness, víz alatti masszázs stb.), a számtalan szauna (a hagyományos szaunától az infraszaunáig), a különféle masszázsok a gyógymasszázstól a thai masszázsig, valamint a jóga egyes fajtái.
  • A wellness-kúrákhoz leggyakrabban hozzátartozik egy, vagy több sportlehetőség. Jól kapcsolhatók a szabadban vagy teremben végzett tevékenységek is.
  • Mivel a wellness alapja az egészségmegőrzés és bizonyos esetekben a gyógyítás, ezért szervesen kapcsolódik hozzá az egészséges táplálkozás.

Z,ZS

Foglalja le masszázs időpontját MOST!

ONLINE FOGLALÁS

+36 30 594 9225

norbert@kiseri.hu

Th. Kiséri Norbert
Élet és Masszázsterapeuta

A blog célja: a masszázs népszerűsítése, masszázsok leírása, filozofálás mellett, egymás segítése, egy egészségesebb, jobb, élhetőbb és emberibb világ érdekében. Tartson velem! Amennyiben hasznosnak találja oldalam kérem ossza meg másokkal is. Köszönöm!

Miről szeretne ma olvasni?

Akció!

Legfrissebb blogposztok

Hogy szabaduljak meg a csuklyásizom fájdalmaktól?

Volt már úgy, hogy szinte alig tudott aludni, mert azt érezte, hogy a "csuklyásizmai leszakadnak" és akármerre forgolódott, mozdult nem lett jobb? Kenegette mindennel, de valahogy nem akart enyhülni, és ez nagyon elkeserítette, már-már a mindennapi életminőségét is...

Hogy alakul ki a derékfájdalom? – Út a derékfájdalmakhoz

Gyakori eset, hogy szakemberhez(orvoshoz, masszőrhöz, gyógytornászhoz) akkor megyünk ha fáj, pedig a fájdalom már a végső jele egy hosszú ideje fennálló állapotromlásnak. Ez a cikk egy kis gondolatébresztő, hogy bizony a derékfájdalmak, folyamathoz kötöttek, nem pedig...

Hogyan fogyhatsz 14kg-t 3 hónap alatt, a mélyhátizmaid egészségének megőrzésével?

Sztár és divatdiéták hada található a neten, valamelyik működik valamelyik csak kínkeserves önsanyargatás. Most itt a módszer, ami segítségével én is elértem a célom, mert ugye nem csak beszélünk róla, hanem tesszük is. Ha megszeretné tudni mi a fogyás titkos...

A 6 leggyakoribb tévhit a masszázzsal kapcsolatban

Rengeteg mende-monda kering a masszázs pozitív hatásaival kapcsolatban az interneten, sámánoktól kezdve a csontkovácsokig. Olyan hangzatos kijelentések, amik nagy részét már mind hallottuk, és valljuk be el is hittük, mert egyszerűnek, logikusnak tűnt. Figyelem!...

Gyorssegély otthon: Mit tettem a fájós derekammal?

Egy megterhelő nap vagy egy hirtelen mozdulat gyakran okozhat fájdalmakat.       Mit tehetünk hirtelen jelentkező derékfájdalom esetén? Szúró, kellemetlen érzés? Valami nincs rendben a derékkal? Fájó diszkomfort állapot és szinte ki nem bír egyenesedni...

Csatlakozzon közösségünkhöz!

IDŐPONTOT KÉREK MOST!