http://norbimasszor.hu
23.)feladat: Gyógymasszőr képzésben résztvevő tanulók klinikai gyakorlatukat töltik az Ön munkahelyén. Az egyik gyakorlati napon a hidroterápiával kapcsolatosan kell tájékoztatnia őket.
A tájékoztatásban térjen ki az alábbi szempontokra:
          a borogatások, pakolások fajtái, jellemzőik
          a paraffin, mint leggyakrabban alkalmazott pakolás előkészítése
          a páciens elhelyezése a pakoláshoz, a kezelés kivitelezése
          skótzuhany
          iszappakolás
1.) A borogatások, pakolások fajtái, jellemzőik
A hidroterápia:A víz módszeres felhasználása különböző hőfokon megelőzés és gyógykezelés céljából. Formái: borogatások, göngyölések, beöntések, zuhanykezelések, fürdőkezelések.
A hidroterápia során a víz különböző fizikai tulajdonságait használják fel a gyógyítás során.
A borogatások lényege kisebb testfelület vagy egy-egy testrész vizes ruhával történő borítása.
Fajtái:
Hideg borogatás:14-16°C-os csapvízbe ázatott textíliát kicsavarás nélkül helyezünk fel a kezelendő felületre (jégzselé is alkalmazható). A kezelési idő 5-10 perc, többször ismételve. Javallatai: fájdalomcsillapítás, vérzéscsillapítás (bevérzések mérséklése), helyi gyulladáscsökkentés, visszértágulatok.
Meleg borogatás:40°C-os csapvízbe áztatott textíliát helyezünk a kezelendő felületre, majd száraz ruhával is beborítjuk. A kezelési idő: 15-30 perc. Javallatai: emésztőrendszeri görcsök oldása (nem heveny jellegű), idült ízületi gyulladás, fájdalom, lágyrész-fájdalmak, izomgörcsök oldása.
Felmelegedő borogatás: Két fajtája van: Priessnitz-féle, amikor a kezelendő testrészre hideg vízbe áztatott és rá egy meleg textíliát helyezünk (több órán át alkalmazható), illetve a párakötés, amikor a hideg és a meleg textília közé vízhatlan fóliát helyezünk. Javallatai: helyi vérbőség, anyagcsere fokozása, idült ízületi gyulladás, nyirokerek pangása, keringési zavara, párakötés javasolt gennyes folyamatok érlelésére.
A pakolásokat nagyobb testfelület kezelésére alkalmazzuk (egész test, ¾-es, ½-es, törzs, végtag).
Fajtái:
Száraz pakolás: Egész testre kiterjedő, általában meleg hatású hidroterápiás, balneoterápiás beavatkozásokat követően hőleadás megakadályozása céljából alkalmazzuk (meleg lepedő + pléd). Kezelési idő: ½-1 óra.
Nedves pakolás:Nagyobb kiterjedésű felmelegedő borogatásnak felel meg. A 15-20°C-os vízbe mártott textíliát enyhén kicsavarva, kisimítva helyezzük fel a felületre, majd rá száraz, meleg takarót teszünk. Kezelési idő: 1-2 óra. Formái: hideg, meleg. Javallatai: izomlazító, idegnyugtató, lázcsillapító (ekkor a száraz réteg ne legyen vastag), fájdalomcsillapító, hurut oldása, légúti váladék kiürülésének elősegítése.
2.) A paraffin, mint leggyakrabban alkalmazott pakolás előkészítése
A paraffin felmelegített állapotban kenhető, alaktartó, jól tárolja a hőt és a bőr magas hőfokon is elviseli, valamint könnyen eltávolítható és a felfőzést követően ismét felhasználható.
Kivitelezése úgy történik, hogy a szilárd paraffint (paraffinum solidum) vízfűrdőben megolvasztjuk, ez kb 55-60° C-nál következik be. Vastagabb ecsettel a megolvadt paraffint ½-1 cm vastagságban felkenjük a kezelendő testrészre töb rétegben, majd megszilárdulva száraz, meleg textíliával beborítjuk és kb. 30 percig  a kezelendő területen hegyjuk. Kezelés után a megszáradt paraffin könnyen eltávolítható és felfőzés után idmét használható.
Speciális kezelési mód a paraffin és iszappakolás kombinációja, melyet parafangónak neveznek.
 
3.) A páciens elhelyezése a pakoláshoz, a kezelés kivitelezése
A kezelendő területtől függően a beteget a hátára vagy a hasára fektetjük.Részpakolásként alkalmazzuk. A szilárd paraffint 55-60°C-os vízfürdőben megolvasztjuk, majd ecsettel 0,5-1 cm vastagságban, több rétegben kenjük fel a kezelendő területre, majd megszilárdulva meleg textíliával beborítjuk. A kezelési idő: 30 perc.
4.) Skótzuhany
Váltott hőfokú zuhany nagy nyomással
A zuhanykezelés alkalmazható higiénés és gyógyászati kezelés céljából. Gyógyászati célból különböző hőfokon és nyomással alkalmazható.
A skótzuhany lényege, hogy a zuhany oldalára szerelt zuhanyrózsákból nagyobb nyomással váltakozva meleg, hideg víz áramlik a testre 50-10 másodperces váltással. Hatása: meleg-értágítás, hideg-érszűkítés. Célja: edzés, kondicionálás, perifériás keringés javítása.
5.) Iszappakolás
Az iszappakolást iszapoló ágyon végezzük, hármas réteggel: lepedő, műanyag lepedő, pléd. A lepedőre 3-4 ujjnyi vastagságban és a kezelendő testrészre is felkenjük az iszapot (amely általában 42°C-os), majd a beteget a hármas réteggel és még egy pléddel betakarjuk (göngyöljük). A kezelést követően fél óra pihenés javasolt pléddel betakarva.
Javallatok: mozgásszervi betegségek, krónikus gerincbetegségek, végtagizületek degeneratív elváltozásai, nőgyógyászati betegségek és bőrgyógyászati betegségek.
Ellenjavallatok: akut gyulladásos állapotok, visszérgyulladás, trombózis, szív- és érbetegségek, magas vérnyomás, terhesség és lázas állapot.

IDŐPONTOT KÉREK MOST!