http://norbimasszor.hu
21. feladat: Ön gyógyfürdőben dolgozik, és súlyfürdő kezelésre 5. alkalommal férfi kliense érkezik. Feltűnik Önnek, hogy az eddigiektől eltérően a kliensnek antalgiás testtartása van, és a mimikája is fájdalmakról tanúskodik. Erre vonatkozó kérdésére a kliens elmondja, hogy nehéz súlyt emelt, azóta nagy gerincfájdalmai vannak, egyedül még a zokniját sem volt képes felhúzni.
Önnek kétségei támadnak, hogy a kezelés elvégezhető-e. Tájékoztassa kliensét az ebben a helyzetben követendő eljárásról.
 Tájékoztatása során térjen ki a következő szempontokra:
          milyen megbetegedésre gondol a baleseti szituációból következően
          a súlyfürdő lényege, az alkalmazási területei
          a súlyfürdőkezelés javallatai, ellenjavallatai
          az adott helyzet megoldása
1.) Milyen megbetegedésre gondol a baleseti szituációból következően
Mivel emelés váltotta ki a beteg panaszait, tartása antalgiás és erős fájdalmai vannak, ezért porckorongsérvre (discus hernia-ra) következtetek, ami esetén ellenjavallt a súlyfürdő alkalmazása.
2.) A súlyfürdő lényege, az alkalmazási területei
A súlyfürdő egy víz alatti trakciós (húzó) kezelés. A gerincre ható hosszirányú húzás az előboltosult porckorong visszahúzódását segíti elő. A beteget egy olyan medencében helyezik el, ahol a függesztő alatt a medence kimélyített, így a beteg lába nem ér le. Attól függően, hogy mely testrészét akarjuk húzatni, a beteg a nyaknál vagy hónaljnál, esetleg mindkettőnél alátámasztást kap. Az első kezelést általában súly nélkül végezzük, majd fokozatosan növeljük a súlyokat, amelyeket a derékon vagy a lábszáron elhelyezett övekre lehet felakasztani (2-2 kg-tól 5-5 kg-ig). A kezelés kezdeten 5-10 perc, amely 20-25 percig növelhető. A kezelési sorozat 10-15 súlyfürdőt jelent.
Alkalmas a gerinc, csípő, térdizület trakciójára.
A függesztés lehet:
—  Egypontos nyaki húzatás: A gerinc nyaki szakaszának húzatásakor kezdetben 3 pontos húzatást alkalmazunk, majd a hónaljtámaszokat fokozatosan elhagyjuk. A kezelés általában önsúllyal történik.
—  Kétpontos hónaljtámaszos függesztés: Az ágyéki szakasz húzatását hónaljtámasszal és deréktájakra helyezett súlyokkal végzik (max. 6kg).
—  Hárompontos, az előző kettő kombinációja: Csípő, térdizület húzatása Hónaljtámasszal és bokára helyezett súlyokkal történik (max. 3-4 kg). A kezelés időtartama fokozatosan növelve 15-20 perc.
— 

 

3.) A súlyfürdőkezelés javallatai, ellenjavallatai
Javallatok: nyaki- és ágyéki gerinc degeneratív (kopásos) betegségei, alsó végtagi ízületek kontraktúrája (mozgásbeszűkülése).
Porckorongok, kisebb nyomás alatt álló ideggyökök tehermentesítése; csigolya, kisizületi subluxációk (részleges ficamok) megszüntetése; szalag, izomzsugorodások nyújtása és izomgörcsök oldása. (Például: spondylosis, spondylarhrosis, discopatia, cerviobrachialgia, lumboischialgia, scoliosis)
Ellenjavallatok: csigolya ív szakadása (spondylolysis), csigolya elcsúszása (spondylo-listhesis), akut ideggyulladás (radiculitis), tumor, gerinc stabilizációs műtét utáni állapot, ízületek gyulladásos elváltozásai. Nagyfokú osteoporesis, discus hernia (porckorongsérv), csigolya tbc, tumor, osteomyelitis (csontvelőgyulladás).
4.) Az adott helyzet megoldása
Mivel porckorongsérvre gyanakszom, ezért a kezelést nem végzem el a betegen. Javaslom neki szakorvos felkeresését, aki diagnosztizálja a betegséget.
A megkezdett kúra egy alkalommal megszakítható, illetve meghosszabbítható a beteg egészségi állapotának megváltozása esetén. A meghosszabbított kúrát az új vény kiállításának napjától számított harminc napon belül kell megkezdenie.
Az orvos fájdalomcsillapító gyógyszert ír fel. Amennyiben a kezelés sikeres volt, akkor elektroterápiával tovább segíthetjük a beteg mielőbbi gyógyulását, illetve gyógytornász segítségével speciális gyógytorna is megtanítható neki, aminek végzése mellett a gerinckímélő életmód elsajátításával csökkenthető a visszaesések kialakulásának esélyei.
Amennyiben érdemi javulás nem mutatkozik a kezelés során, kórházi kezelésre lesz szükség, ahol akár műtétre is sor kerülhet.
Az elektroterápiáról:
Elektroterápia a fizioterápia része, mesterségesen előállított elektromos energiát használ fel.
A frekvencia értékek szerint 3 csoportra osztjuk:
—  Kisfrekvenciás kezelések (0-1000Hz között): Stabil galvánkezelés, különleges galvánkezelések, iontoforézisek, diadinamikus áram, szelektív ingeráram és TENS.
—  Középfrekvenciás kezelések (1000-100 000 Hz között): Hatás: fájdalomcsillapítás, keringésfokozás, gyulladáscsökkentés, oedemacsökkentés, izomkontrakció fokozása.
—  Nagyfrekvenciás kezelések (100 000Hz felett): Rövidhullám, mikrohullám, deciméter hullám. Hatás: keringés fokozó, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító.

IDŐPONTOT KÉREK MOST!