http://norbimasszor.hu
A gyógymasszázs-eljárások tartama alatt vagy azok után a beteg testrésszel passzív mozgásokat végzünk. A passzív kimozgatás az ízületek külső erővel történő átmozgatása, amely az izületek természetes mozgáshatáráig vagy fájdalomhatárig történik.
Ezek alatt azt értjük, hogy a beteg ellazult állapotban van, a mozgatást a kezelő végzi, amely mindig egy ízületet érint. A kontraktúrák oldásán túl alkalmas még a mozgásterjedelem megtartására, izom és ín lazítására, felfekvések megakadályozására.
A passzív mozgatást megelőző vizsgátok egy részét a masszázskezelés megkezdése előtt elvégezzük. (A vezetett passzív kimozgatást minden esetben meg kell előznie masszázsnak.)
A kezelést megelőző vizsgálatok a látható és a tapintható elváltozások vizsgálatából, illetve a kontraindikációk kizárásából áll:
Látható elváltozások:
  A bőr színe (hyperaemia, cyanosis szívbetegségre utal).
  Végtagon látható piros folt gyulladásra utal (thrombophlebitis).
  Fehér körülírt folt helyi artériás keringési zavar (érspazmus) jele lehet.
  A kezelés során fellépő bőrreakció szerint: a látható bőrpír nem terjed (artériás keringési zavar) vagy meggyorsul (reumás kórképek) esetén.
  Duzzanat, ortopédiai elváltozások, deformitások és kontraktúrák láthatók még.
Tapintásos vizsgálat:
  Hőmérséklet érzékelése kézzel.
  Duzzanat, ödéma. Simítással vizsgáljuk, hogy a folyadék eltolható-e.
Kikérdezés, amelynek során megbizonyosodunk róla, hogy a kezelés nem kontraindikált-e.
Mindezeken túl a csípő és a térd kimozgatása előtt patella-vizsgálatot kell végezni, mikor is megbizonyosodunk róla, hogy a térdkalács mind a négy irányú elmozdulásra képes (mediális, laterális, distalis, proximális).
Továbbá jelzés értékűnek és a kezelést befolyásoló tényezőnek kell tekinteni, ha beteg fájdalomra panaszkodik. Vannak esetek, amikor a vezetett passzív kimozgatások nem végezhetők el anélkül, hogy a kezelt fájdalmat ne érezzen. Ilyen esetben a beteg fájdalomtűrő képességét és akaratát kell segítségül hívni és megadni neki azt a lehetőséget, hogy a kezelést bármikor megállíthassa.

IDŐPONTOT KÉREK MOST!