http://norbimasszor.hu
A masszázs hatására a szervezetben sokrétű, bonyolult egymással összefüggő élettani változások jönnek létre, melynek kulcsa a központi idegrendszer.Minden érintés reflexiót vált ki az élő, érző szervezetben.
Helyi hatás: A testfelszínt érő behatások ingerként hatnak a bőrre és az alatta levő szövetekre.
Az anyagcsere-folyamatok, valamint a regeneráció élénkül.A szervezet nedv keringése felélénkül, a káros anyagcsere termékek felszívódnak, csökken a zsír mennyisége.Az inaktív kapillárisok megnyílnak. Fokozódik a mélyebben levő sejtek növekedése.A kompressziós ingerek növelik az izmok kontrakcióját, általuk a szöveti nyomást is.Az izmok között futó vénákban emelkedik a nyomás, mely a keringés fokozódását segíti. (pumpa effektus)A váltakozó erősségű kompresszió a nyirokkeringés gyorsulásához vezet, az intetsticiális folyadékgyülem csökken, a pangásos vizenyő (ödéma) könnyebben felszívódik.A jobb vérellátás miatt a fájdalomérzés csökken. A bőr táplálkozása javul, az esetleges hegek fellazulnak, az elhalt hámsejtek a felszínről eltávoznak, javul a bőr rugalmassága.
Általános hatás: A test nagy felületének masszázs az egész testre hat.Javul a vérkeringés, szívműködés, légzés, anyagcsere folyamatok és az idegműködés.Változik a pulzusszám és a vérnyomás.
Fokozódik a vizelet kiválasztása, a testhőmérséklet és a légzés ritmusa.
Az ingerlő fogások hatására fokozódik a szervezet aktivizálódása, míg a nyugtató fogások után a test ellazul, elernyed. A fáradtság érzés csökken, az izom teljesítőképessége javul, az acidózis (savasodás) kémiai úton csökken.A központi idegrendszer vérkeringés és oxigén ellátás javulása, jobb idegi működést és szellemi képességet hoz magával, de ez csak átmeneti hatású, viszont reflexiósan javítja az egész szervezet működését.
Távolhatás: Mechanikai ingerek hatására a szövetekben vazoaktív (értágító) anyagok szabadulnak fel (hisztamin, bradykinin), melyek az érfali simaizmokat ellazítva azok tágulását eredményezik.A mikrocirkuláció javulásának eredményeképp a szövetek oxigén és tápanyag ellátása javul. A fokozódott anyagcsere segíti a tejsav elszállítását, mely fokozottan fontos  a mozgásszervi betegségeknél.
Fájdalomcsökkenés a Gate controll (gerincvelői fájdalom zsilip) alapján és az agyi idegközponton keresztül.Szegment hatás, kötőszöveti reflexiós hatás, periosteális kezelési reflexiós hatás.
Consensualis hatás: távolhatás az a változás is, melyeket a test egyik felének kezelésekor az ellenoldai, szimmetrikus testrész megfelelő szegmentumában észlelünk.
Valamint a proximális rész ingerlése hat a distális rászekre is (értágulat)

IDŐPONTOT KÉREK MOST!