A csontok alakjuk szerint

Olvasási idő: 1 perc

– csöves csontok ( hosszú és rövid). Ide tartozik a végtagcsontok többsége. Két végükön porcos izületi felszín van, két vaskosabb kiszélesedett részük a proximális és a distalis epihysis, középső csőszerü része a diaphysis, a csotkéreg erős, vastag, a velőürben sárga csontvelő van. A szivacsos két végén fiatal korban vörös csontvelő van.

– köbös csontok. ide tartoznak a csigolyák, kéz , lábtő csontjai. alakjuk nagyon változatos, ált. kockára emlékeztető, szorosan illeszkednek, kicsi az elmozdulás köztük, kérge nagyon vékony, csontállománya szivacsos, a végtagok köbös csontjaiban zsírvelő, a csigolyatestekben  vörös csontvelő van.

– lapos csontok. Ide tartoznak az agykoponya csontjai, a medence csont, a lapockák, a szegycsont és a bordák. Laqpát vagy kagyló az alakjuk, üreget zárnak közre, így védik a szerveket, erős kérgi állomány, a kevés szivacsos állományban vörö9s csontvelő van. Az izmok tapadására nagy a felület.

– szabálytalan csontok. Ide tartoznak a az arckoponya néhány csontja, mint a rosta csont, felső állcsont. Alakjuk változatos, néhányban légtartalmú üregrendszer van.

Ha bármilyen kérdése lenne fittséggel, egészséggel kapcsolatban hívjon telefonon a +36 30 594 92 25 -ös telefonszámon, vagy írjon e-mailt a norbert@kiseri.hu-ra . Amennyiben hasznosnak találta bejegyzésem, kérem, ossza meg másokkal is, sokat segíthet. Jó egészséget!

Ide kattintva lehetősége van támogatni a munkásságomat. Köszönöm szépen!

Comments are closed.