http://norbimasszor.hu
Az ultraibolya sugárzás hullámhossza 100-400 nm között van. A sugárzás biológiai hatásait tekintve három hullámhossz tartományba sorolható:
  UV-A: 315-400 nm hullámhosszú fekete fény a sebgyógyulást serkenti. A besugárzás után azonnali pigmentáció alakul ki, mely 8-10 nap után csökken.
  UV-B: 280-315 nm hullámhosszú. Bőrpírt okoz. A pigmentációt erythema előzi meg, amely védekező reakció, ennek révén hisztaminszerű anyagok szabadulnak fel. Az epidermális sejtekben csökken a DNS szintézis, illetve megváltozik az immunrendszer működőképessége. Általános hatása, hogy D-vitamin képződik. Fokozódik az alapanyagcsere, a húgysavkiválasztás, a hemoglobinképzés és fokozódik a véralvadás.
  UV-C: 200-280 nm hullámhosszú. Csíraölő hatású. Károsítják a bőr baktériumflóráját, erythemát és fény kötőhártya-gyulladást okozhat.
A sugárzás élettani hatásait meghatározza az intenzitása, a hullámhossza és az expozíciós ideje.
Terápiás célokra csak az UV-A és UV-B sugárzást használjuk.
Indikációi: osteoporosis (csontritkulás), osteomalatia (csontlágyulás), krónikus degeneratív betegségek, myalgiák csökkentése, callusképződés (hegképződés) serkentése, psoriasis (pikkelysömör), allopecia (foltos hajhullás), seborrhoea (túlzott faggyúmirigy-termelés), ekzema és akne vulgaris (pattanás).
Kivitelezése: Történhet asztali, állványos és mennyezeti sugárzókkal, valamint napozóágy formájában is. A hagyományos kvarlámpák helyett újabban Cadmium lámpákat használunk. A szoláriumokban cserélhető UV-A vagy UV-A – UV-B sugarakat előállító csöveket alkalmaznak.

IDŐPONTOT KÉREK MOST!