http://norbimasszor.hu

A gerincoszlopunkat a hát izomzata támasztja, melynek fejlettsége meghatározza, hogy milyen mértékben képes a gerincet érő mindennapi terhelést egyensúlyozni és ezzel az esetleges sérüléseket, betegségeket, fájdalmakat elkerülni.  A rendszeresen elvégzett, megfelelő tornagyakorlatokkal erősíthetőek a hátizmok, mely segítség lehet a lumbágó fájdalmas tüneteinek elkerülésében.

Minden gyakorlatból legalább 6-8 ismétlést kell végezni, de csak nagyon óvatosan, lassan. Ha valaki nem sportol, szervezete nem edzett, akkor lehetséges, hogy a gyakorlatok kicsit fájni fognak, vagy utána izomláz alakul ki, de ez  ebben az esetben természetes. Bármilyen fájdalom, rendellenesség észlelése esetén keresse fel kezelőorvosát.

1. Feküdjön le a hátára, a lábait pedig óvatosan húzza fel a hasa felé úgy, hogy a talpai teljesen a földön legyenek. A jobb térdét két kézzel fogva lassan húzza a hasához, tartsa így egy kevés ideig, majd óvatosan engedje vissza. A gyakorlatot el kell végezni a másik lábbal is. Egyszerre mindig csak az egyik lábat kell emelni.

2. Maradjon hanyattfekvésben, a két lába behajlítva, a talpa a földön legyen, csípőszélességnyi terpeszben. Billentse előre a medencéjét, nyomja erősen a talajra a derekát, majd ellazítva engedje vissza.

3. Továbbra is háton fekve maradjon, a lábak a talpon támaszkodnak. Billentse előre a medencéjét úgy, mint az előző gyakorlatnál. Viszont előrebillentés után ne középre, hanem oldalirányba engedje le, majd újra billentés következik, és csak azután emelje vissza a középső helyzetbe. Majd következhet a másik oldal, és újra középre.

4. Háton fekvő helyzetben a lábakat húzza fel csípőszélességben, úgy hogy a talpai a földön legyenek. A medencét billentse kissé előre, nyomja le a derekát a talajra, majd a jobb combot meghosszabbítva tolja a térdet felfelé, miközben a derék balfelét továbbra is lenyomva kell tartani. Tartsa így néhány másodpercig, majd óvatosan engedje vissza a medencét, és lazítson. Ezután végezze el a gyakorlatot a másik oldalra is.

A rendszeres napi gyógytorna elvégzése elengedhetetlen, de a hátizom erősítésére az úszás, illetve „ésszel” a súlyzós edzés, és pihentetésképp a masszázs is javasolt. norbi-masszőr-lumbágó

IDŐPONTOT KÉREK MOST!