http://norbimasszor.hu

Pályafutásom során rengeteg olyan emberrel találkozom, akik panaszkodnak, hogy rendkívül erős, akár bordatörő masszázst kaptak korábban. Sok kollégám úgy gondolja, hogy úgy hatásos, így nem vesznek vissza az erőből. Véleményem szerint nincs értelme a véraláfutásos erősségű masszázsnak, de kíváncsiság képpen azért utána néztem a szakirodalomban…. 

Erős vagy gyenge masszázs a jó?

A válasz az volt, hogy kérésre szabad és valakiknek valóban ez az erősség, ami jól esik, kerüljük el az általánosítást.

A masszázst a testünk passzív tornaként fogja fel, ez alatt persze nem a relaxáló simogató masszázsra gondolok (bár érdemes megemlíteni, hogy az pedig a nyirokkeringésre van jó hatással). Visszatérve a kötött, kemény izmokra, a manuális beavatkozás megszakítja a helytelenül működő szövetben a reflexes védekező izomspazmust (az izom kórosan túlfeszített tartós állapotát). Ez az állapot elsősorban sérüléseknél alakul ki, például egy megrándult boka esetében a beteg kíméli a lábát, ezért csípőjében és a háta alsó részén megfeszíti izmait, így azokon a részeken megbomlik az izmokban az egyensúly. Hasonló történik a monoton mozgás esetében is, akik számítógép előtt dolgoznak, sokat vezetnek, ilyenkor a feszes izmok közt futó erek nyomás alá kerülnek és beszűkülnek.

Megtapintjuk az izomzatot: nyomásérzékenységet – fájdalmat – izomspazmust – körülírt myogelosis csomókat = trigger pontokat keresve.

A környező szövetekben oxigén és tápanyag ellátási zavar lép fel. Az elégtelen oxigén és az anyagcseretermékek felhalmozódása fokozza a fájdalmat és az izomspazmust. Sajnos ez egy körfolyamat, ami önmagát generálja, de rendszeres masszázzsal megszakítható. A problémát az ideg-izom ingerületáttevődés okozza, a  manuális kezelés képes megszakítani ezt a visszacsatolási kört és visszaáll a normális működés. A legerősebb masszázsoknál is van erőben eltérés, hiszen ami jól esik Józsi bácsinak, az lehet túl erős, vagy épp gyenge lesz Anna néninek. A lényeg és egyben az egyik legfontosabb a vendégekre való odafigyelés és után-követés.

IDŐPONTOT KÉREK MOST!