http://norbimasszor.hu

Mi is az arthrosis?

Az ízületi kopás, legelőször az ízületi porcon észlelhetjük, ebben az esetben az ízületi porc sima felszíne felrozódik, berepedezik, és a chondrotinsulfát tartalma csökken. (Porcsejtek száma csökken, esetleg egyes rétegekben mészsók is lerakódhatnak). Az ízületi fej és vápa közti felszín egyenlőtlenség esetén, első körben az adott kopott területen pl. terhelésnél, előrehaladott stádiumban már pihentető helyzetben is pl.alvás panaszokat okozhatnak.  Mindeközben az ízületi nedv összetétele is megváltozik, ami a porc további károsodásához vezet, létrejön az ördögi kör.

Az első tünetek terhelés, vagy trauma következtében jelennek meg, melyek különböző stádiumokban mind-mind más tulajdonságokat tárnak elénk:

Az első stádiumban erősebb terhelés(pl.súlyzós edzés) jelentkezik, főként fáradtság érzés illetve izomlázszerű  vagy tompa fájdalom, ezzel szemben második az arthrosis második stádiumában a nyugalmi helyzet után jelentkező „indítási” fájdalom figyelhető meg. Mozgatás esetén az ízületi merevség még javul. A harmadik stádiumban terhelésre egyre nagyobb a fájdalom, de még pihentetés esetén enyhül a fájdalom, és a negyedik stádiumban állandósul a fájdalom, mely főként éjszakai jelentkezik, és az erőssége meggátolja a fizikai aktivitást, mindemellett létrejön egy kötőszövetes elmerevedés, mely kialakulásával a  fájdalom  csökkent, viszont az ízület mozgásterjedelme szűkül.  A fájdalom a meterológiai viszonyok változásával egyidejűleg erősödhet illetve gyengülhet.

Mit tehet a masszőr arthrosis esetén?

A fájdalom megjelenése után az ízület mozgástartománya csökken, ennek „köszönhetően” a ízületet mozgató izmok is leépülhetnek, gyengülhetnek.  Terapeutaként, ízületi arthrosis esetén végtaghosszkülönbség meg állapítását követően, egyes esetekben a Dorn féle korrekciós manuálterápia is hatásos lehet.  Ezt mindenképp javaslom otthon végzett nyújtások, esetleg önkorrekciós gyakorlatok végzésével kombinálni.

Mindeközben az ízületet mozgató izmok masszírozása, keringésének fokozása is hasznunkra lehet. Minél erősebb egy izom, annál kevesebb terhet szükséges az adott ízületnek elviselni(Persze csak ésszel). De a gyógymasszázst kiegészítő passzív kimozgatás is javasolt.

Javaslatok az arthrosis tüneteinek enyhítésére:

1.Belsőleg

Első körben az életmód megváltoztatása:  Terhelés megszüntetése (súlycsökkentés), Célzott gyógytorna(Főként az izületet körülvevő izmok), Sportok végzése pl. kerékpározás, úszás, emelt folyadékfogyasztás napi 2-4 liter, emelt vitaminbevitel (pl. Scitec Multipro), Koffeines italok kerülése. Egyes pácienseim a Scitec Nem Forte pozitív hatásáról is beszámoltak.

De Hegedűs Eta Természetgyógyász receptje is sokaknak segítette enyhíteni az ízületi kopás tüneteit:

Hozzávalók: 3 db citrom, 250 gramm zellergyökér, 120 gramm fokhagyma

Daráljuk le a hozzávalókat húsdarálón keresztül, majd egy 3 literes üvegbe töltsék bele, és öntsék fel az egészet forrásban lévő vízzel, majd fedjék le az üveget és hagyják állni egy éjszakára.

Fogyasztás: éhgyomorra, étkezés előtt 30 perccel 70 grammot igyanak belőle 3 hónapig. Egy 3 literes üveg egy hónapra elegendő.

Ördögkarom: A gyógynövény 2-4 hétig  való fogyasztásával rendkívül hatékonyan kezelhetőek a reumás és kopásos meg betegedések enyhe, esetleg középerős panaszai. Mindemellett az orvos által felírt fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők hatását is kiegészítik.

Csipkebogyó: Segít csökkenteni a gyulladásos folyamatokat illetve hatásosan semlegesíti a káros hatású szabadgyököket.

kiséri-norbert-térd

2. Külsőleg:

Kurkumás, illetve zselatinos(45 percig) pakolás.(Idült fázisban a meleg parafangó pakolás is nagy segítségünkre lehet.)

Az izmok lazítása gyógymasszázzsal, esetleg nyirokkeringés fokozása intermittáló fogásokkal pl. lábon.

Talpreflexológiával idegvégződések stimulálással, és a Dorn féle ízületi korrekciós gyakorlatok is támogatják az ízületek helyes működését.

Zöld kagyló kivonat pakolása, kenegetése napi 2-3 szori alkalommal,  különösen arthrosis esetén rendkívül erős gyulladásgátló tulajdonságúnak bizonyultak.

Sportoláshoz, mozgáshoz WARMUP

Körülbelül fél éve használom Drugsbunny és Kathi Béla által ajánlott krémet, a fő pozitívuma, hogy rengeteg gyógynövényt tartalmaz és már az első hét után érezhető volt, hogy enyhítette bizonyos térd és csípőproblémákat. Sőt az izmok átmasszírozásához is különösen ajánlom pl. trapézproblémáknál bizonyított.

Kinesio Tape: A masszázst és Dorn korrekciót követő napokban nagy segítségünkre van a kinesio tapek, melyek a bőr rétegeit egymástól elemelve nem csak fixálják az adott területet, de mozgás hatására serkentik is a nyirokkeringést, úgymond „önmasszázzsal” pozitívan támogatják szervezetünket.

SMR henger:  Az izomzat lazításában nyújt segítséget, a fasciát nyújtja, itt is a környező izmok intenzívebb lazulását célozza meg. Funkcióilag kisebb „testvére” a bambuszrúd, mely terapeuta által végzett masszázs befejezéséhez járul hozzá.

TENS: Már az alapcsomagban elérhető TENS alacsonyfrekvenciás ingerárammal hozzásegítjük izmainkat az ellazult állapothoz, mely arthrosis kezelésénél szinte elengedhetetlen.

Gyógyfürdők látogatása: Kúraszerűen (minimum 15 alkalom) , főleg kénes víz,  ízületi bántalmakra javasolt.  pl. Zsóry Fürdő Mezőkövesden, vagy  a Harkányi gyógyfürdő illetve Gellért és a Rudas fürdők radontartalma miatt(Fájdalomcsillapító hatás)

Bevált házi praktikák arthrosis kezelésében: Következő bejegyzésem erről fog szólni, tartson velem továbbra is blogoldalamon.

kiséri_norbert-arthrosis

Bármilyen kérdése lenne, esetleg hozzászólna írjon e-mailt a norbert@kiseri.hu -ra.

Amennyiben elnyerte tetszését blogposztom az arthrosis-al kapcsolatban kérem ossza meg másokkal is.

Jó egészséget!

IDŐPONTOT KÉREK MOST!