http://norbimasszor.hu

Pácienseim többsége az első kezeléskor jelzi számomra, hogy nem múló folyamatos nyakfájása van. Ennek hátterében az ülőmunka, számítógép, mobil és tablet nyomkodás is állhat. A napi több órányi görnyedt tartással járó tevékenységek a nyakfájdalmat felerősítik, hiszen az izmok kórosan feszülnek.

Nyakfájdalom oka a számítógép előtt való görnyedés is lehet.

Nyakfájdalommal rendelkező pácienseimnél, a kezelést az alábbiak szerint kezdem:
– bemelegítünk, alapállásban elhelyezkedve, előre döntöm a páciens fejét (állunk közeledik a szegycsonthoz)
– belégzéssel csigolyáról- csigolyára emelem a fejet, ügyelve arra, hogy végig az áll végig behúzva maradjon, és a tarkó nyújtózzon. 5 ismétlés elvégzése utána pedig lassan közelítem a jobb fülünket a jobb vállhoz, majd ugyanezt megismétlem baloldalon is. Alkalmazni szoktam bemelegítés során még azt, hogy páciensem lassan fordítsa el a fejét balra / jobbra és próbáljon meg átnézni a válla fölött.

A nyaki izmok nyújtása rendkívül fontos, az alábbi nyújtógyakorlatokkal zárom a masszázs kezelést:
– alapállásban, hosszú és mély belégzéssel nyújtózunk az ég irányába. Kilégzéskor állunkkal a szegycsonthoz közelítünk. Összekulcsolt kezekkel kezek a fejen hagyva, majd hagyjuk, hogy súlyuknál fogva ránehezedjen. Párszor elismételjük a gyakorlatot. Továbbá házi feladatot is adok.

Fájó nyak – egy szakember mindig segíthet enyhíteni a fájdalmat.

Kifejezetten hangsúlyozom, hogy itt is nagyon fontos a megelőzés.  Kerülendő az órákon át tartó, megszakítás nélküli egyhelyben ülés. Rendszeresen fel kell állni a számítógép elől, megmozgatni a hátat, nyakat. Meg kell tanulni a helyes testtartást álló és ülő helyzetben egyaránt. A napi stressz gyakran okoz nyaki fájdalmat, ezért érdemes relaxációs módszereket elsajátítani, és rendszeresen mozogni, ami a nyaki izmokban is javítja a vérellátást. A túlsúly és a dohányzás nyaki fájdalomra hajlamosít, már ezért is érdemes lefogyni, és abbahagyni a dohányzást.

 

IDŐPONTOT KÉREK MOST!