Jegyzet 2

Olvasási idő: 4 perc
„Ki gondozza a segítőt, ki ad tanácsot a tanácsadónak?”
Megfigyelések, statisztikák mutatják, hogy kiégés szempontjából a legveszélyeztetettebb a segítő hivatások, képviselőinek csoportja. Saját személyiségük, hivatásuk gyakorlása közben önmagukat adják. Ha nem vigyáznak, elfogyhatnak erőtartalékaik, felélik, testi, lelki, és szellemi forrásaikat.
Enyhébb tünetek: bizonyítási kényszer, hivatásában való beszűkülés, visszahúzódás, de aztán állandósulhat az örökös elégtelenség-érzés önmagunkkal szemben, jelentkezhet depresszió, és végül klinikai állapotot jelentő teljes lemerülés, kiégés.
Védekezhetünk ezek ellen önismeret-fejlesztéssel, hivatáson kívüli sikerekkel, kapcsolatokkal, kikapcsolódási formákkal, team munkával, folyamatos tanulással, képzéssel. Cél, hogy miközben segíteni tudunk ügyfeleinknek, mi magunk is gazdagodjunk, ezekből a találkozásokból.
Az ellátásban résztvevőket, az egészségügyi személyzetet, a lelki gondozókat, segítőket, családtagokat és hozzátartozókat támogatni kell.
Fel kell ismerni, és el kell kerülni a burn out jelenséget.
Freudberger 1974-ben írta le először a burn out jelenséget. Foglakozási depresszió, mely különösen gyakran fordul elő súlyos állapotú betegeket ellátóknál.
Etikai problémát a már említett tünetek közül leginkább a személytelenné válás, kiüresedés jelenti. Ilyenkor egyfajta belső keménység alakul ki, és ez hasonlóan kemény magatartásban nyilvánul meg, a beteg, a családtagjai, és a munkatársak irányában.
Az ápoló nem látja értelmét munkájának, pozitív értékeit a beteggel szemben elveszíti, a távolságtartás nő. A kapcsolatfelvételt a kollégákkal szemben is kerüli. Az ellátás áttevődik szimpla felügyeletre, már nem a segítés valósul meg.
A felelősséget a betegre hárítja a kontrollhoz szükséges eszközöket, részesíti előnyben: pl. nyugtatók. Ez a dehumanizálódási folyamat.
Fázisok:– „semmire sincs időm”: túlzottan nagy lelkesedés, fokozott energikusság, kollégákkal való élénk kapcsolattartás, kliensekkel való intenzív fáradozás, munkahelyi-magánéleti szerepek összemosódása. A személy ilyenkor a személyiségét tekinti legfontosabb munkaeszközének, így munkája kudarcát, saját személyisége kudarcaként éli meg.
Irreális elvárásokkal lát neki munkájának, azonnali eredményeket vár el magától. A személy arra kényszerül, hogy ideálisan megfeleljen, bizonyítási kényszerbe kerül.
Kétfelé ágazhat:
A, – munkakeresete fázisa: ha időben felismeri, hogy személyes igényeit nem szabad teljes egészében a munkának alárendelni, akkor kialakul egy kiegyensúlyozott szemlélet. Képes, elkülöníteni a jogos, és teljesíthetetlen feladatokat. Kooperatív a munkatársakkal, munkájában türelmes, érdeklődő, kreatív.
B, – frusztráció fázisa: ha nincs harmonikus munka, és életritmus, megszűnik a feladatok delegálásának képessége, kialakul a kontrollvesztéstől való félelem.
Fáradtság, gyakori hibázás, teljesítménykényszer. A magánélet a háttérbe szorul, személyes igényeket elfojtja. Testi kimerültség, amit titkolni akar. Beszűkülés, a külvilág egyre kevésbé hat rá. Csökken a teljesítőképesség, nyitottság. Rutinból dolgozik, kooperáció lecsökken. Bűntudat nő, önértékelés csökken. Érzelmi ingadozás. A súlypont eltolódik a kéremszépenről az utasítómra.
Apátia: Visszahúzódás, ellenséges viszonyulás, a betegek becsmérlése, ellenséges szándék feltételezése, hatalmi eszközök használata, értelmetlennek tartja hívatását.
Kitérés, a kihívások elöl, feladat elhanyagolása. Komplex feladatok ellátása, határidők, időhatárok betartása egyre nehezebb. Döntési helyzetben bizonytalanság. Önértékelési zavar láthatóvá válik.
Pszichonom reakciók: fáradtság, mellkasszorítás alvászavar, rémálom, szexuális élet zavara, gyorsabb pulzus, tik, emésztési zavar, émelygések, alkohol, kávé, dohány, drog használata. Lelkiállapot egyre kétségbeesettebb, egzisztenciális problémák, reménytelenség, stb.

Ha bármilyen kérdése lenne fittséggel, egészséggel kapcsolatban hívjon telefonon a +36 30 594 92 25 -ös telefonszámon, vagy írjon e-mailt a norbert@kiseri.hu-ra . Amennyiben hasznosnak találta bejegyzésem, kérem, ossza meg másokkal is, sokat segíthet. Jó egészséget!

Ide kattintva lehetősége van támogatni a munkásságomat. Köszönöm szépen!

Comments are closed.