Infravörös sugárzás indikációi, javallata, kivitelezése

Olvasási idő: 2 perc
Minden test, amelynek hőmérséklete van, 500°C-ig hőenergiát sugároz ki magából infravörös sugárzás formájában. Az infravörös sugárzás tartománya 780 nm és 1 mm hullámhossz között van. Gyógyászati célokra a rövidhullámú infravörös sugárzás használható, melynek hullámhossza 780-1400 nm között helyezkedik el. Paramétereit tekintve a kezelés a fototerápiához tartozik, élettani hatásait illetően a hőterápiák közé soroljuk. A rövidhullámú infravörös sugarak 0,5-1 cm mélységig hatolnak be.
Indikációi: Helyi és általános hatások alakulnak ki. A felszínen belső hőképződés jön létre, melyet néhány perc múlva bőr-erythema követ. A helyi vérbőség a helyi anyagcsere-folyamatokat fokozza. Javul az izomzat vérellátása, csökken az izomzat tónusa. A helyi hőhatás kedvező távolhatásokat is létrehozhat. Általános hatásának tekinthető a vegetatív idegrendszerre kifejtett hatása, mely a szimpatikus tónus csökkenését eredményezi.
Javallatai: Krónikus fül-orr-gégészeti betegségek (krónikus orrmelléküreg és középfül gyulladások). Mozgásszervi betegségek területén, főleg spasticus izmok oldására, krónikus ízületi folyamatok kezelésére, kontraktúrák fellazítására használják. Felületesebb ideggyulladások megszüntetésére is alkalmas.
Kivitelezés: Leggyakrabban asztali lámpát használunk, melyben a wolframszál 95%-ban infravörös és 5%-ban látható fényt bocsát ki. A sugárzó és a bőr közti távolság asztali készülék esetében 15-25 cm, fali sugárzónál 1-1,5 m. A kezelési idő általában 15 perc, mely fokozatosan növelhető, figyelembe kell venni azonban a beteg egyéni érzékenységét is.
Balesetveszélyes szituációk előfordulása, balesetvédelmi szempontok

Balesetvédelmi szempontok:
Az ultraibolya sugárkezelés alatt sugárzást visszaverő szemüveg viselése kötelező, mivel a kezelés mellékhatásaként szemkárosodás jelentkezhet.. Bár a forgalmazott készülékeken feltűntetik a kezelési paramétereket, célszerű az egyéni érzékenység vizsgálata az úgynevezett erythema-küszöb meghatározása által.
A túlzott infravörös sugárzás a bőrön maradandó pigmentációt, hólyagképződést és később hegesedést okozhat. Tartós besugárzás esetén szemkárosodás is történhet.
Nem utolsó sorban az elektromos készülékekre vonatkozó előírások betartása!!!

Ha bármilyen kérdése lenne fittséggel, egészséggel kapcsolatban hívjon telefonon a +36 30 594 92 25 -ös telefonszámon, vagy írjon e-mailt a norbert@kiseri.hu-ra . Amennyiben hasznosnak találta bejegyzésem, kérem, ossza meg másokkal is, sokat segíthet. Jó egészséget!

Ide kattintva lehetősége van támogatni a munkásságomat. Köszönöm szépen!

Comments are closed.