http://norbimasszor.hu
Minden test, amelynek hőmérséklete van, 500°C-ig hőenergiát sugároz ki magából infravörös sugárzás formájában. Az infravörös sugárzás tartománya 780 nm és 1 mm hullámhossz között van. Gyógyászati célokra a rövidhullámú infravörös sugárzás használható, melynek hullámhossza 780-1400 nm között helyezkedik el. Paramétereit tekintve a kezelés a fototerápiához tartozik, élettani hatásait illetően a hőterápiák közé soroljuk. A rövidhullámú infravörös sugarak 0,5-1 cm mélységig hatolnak be.
Indikációi: Helyi és általános hatások alakulnak ki. A felszínen belső hőképződés jön létre, melyet néhány perc múlva bőr-erythema követ. A helyi vérbőség a helyi anyagcsere-folyamatokat fokozza. Javul az izomzat vérellátása, csökken az izomzat tónusa. A helyi hőhatás kedvező távolhatásokat is létrehozhat. Általános hatásának tekinthető a vegetatív idegrendszerre kifejtett hatása, mely a szimpatikus tónus csökkenését eredményezi.
Javallatai: Krónikus fül-orr-gégészeti betegségek (krónikus orrmelléküreg és középfül gyulladások). Mozgásszervi betegségek területén, főleg spasticus izmok oldására, krónikus ízületi folyamatok kezelésére, kontraktúrák fellazítására használják. Felületesebb ideggyulladások megszüntetésére is alkalmas.
Kivitelezés: Leggyakrabban asztali lámpát használunk, melyben a wolframszál 95%-ban infravörös és 5%-ban látható fényt bocsát ki. A sugárzó és a bőr közti távolság asztali készülék esetében 15-25 cm, fali sugárzónál 1-1,5 m. A kezelési idő általában 15 perc, mely fokozatosan növelhető, figyelembe kell venni azonban a beteg egyéni érzékenységét is.
Balesetveszélyes szituációk előfordulása, balesetvédelmi szempontok

Balesetvédelmi szempontok:
Az ultraibolya sugárkezelés alatt sugárzást visszaverő szemüveg viselése kötelező, mivel a kezelés mellékhatásaként szemkárosodás jelentkezhet.. Bár a forgalmazott készülékeken feltűntetik a kezelési paramétereket, célszerű az egyéni érzékenység vizsgálata az úgynevezett erythema-küszöb meghatározása által.
A túlzott infravörös sugárzás a bőrön maradandó pigmentációt, hólyagképződést és később hegesedést okozhat. Tartós besugárzás esetén szemkárosodás is történhet.
Nem utolsó sorban az elektromos készülékekre vonatkozó előírások betartása!!!

IDŐPONTOT KÉREK MOST!