http://norbimasszor.hu

Avagy, hogy oldjuk meg a haláleset vagy egy nagy distressz (a túl sok negatív hatás, blokkoló stressz) okozta izomfájdalmakat.


Sokszor előfordul, hogy amikor egy emberhez kötődünk és hirtelen elveszítjük, úgy érezzük a világ üressé válik, s olykor-olykor megkérdőjelezhetjük életünk feladatait, szándékait vagy csupán az idő felhasználása is kizökkent a komfortzónánkból.

Figyeljünk oda: testünk minden esetben jelez!

Testünk jelez

Amikor nagy stressz, vagy haláleset ér minket lapocka alatti izmaink, vállizmaink ösztönszerűen befeszülhetnek, elviselhetetlen fájdalmat életünk át, csupán már az impulzus átvételével is. Érzelmileg nevelő apukám állt mindig is közel hozzám, vele osztottam meg kamaszkori életemet is, és mikor a halálhírét megtudtam, már a mobiltelefon letételekor olyan érzésem lett, mintha valaki ülne a vállamon, izmaim befeszültek, míg testemet leginkább a tehetetlenség érzete és mély üresség járta át.

Nem vagy egyedül

Amikor haláleset vagy distressz ér fontos tudnunk, hogy időszakokban, folyamatokban gondolkozunk. Az első fázis mindig a fájdalom mély megélése, (nem összetévesztendő az önsajnálattal, mártírkodással) majd fokozatos feldolgozása (egyedül, baráti beszélgetéssel, esetleg szakember segítségével) a legcélravezetőbb. Ez egyénenként változhat, de fontos, hogy adj időt magadnak feldolgozni a halálesetet.

Negatív stressz esetén is hasonló a helyzet, annyi különbséggel, hogy itt nem ténylegesen a gyász időszaka, hanem az „elmozdíthatatlanság” (szorító hínár, vagy indák) érzése tesz tehetetlenné, és ez a felgyülemlett energia fordul saját testünk ellen. Sokszor ilyenkor a próbálkozások megélése, újra gyakorlása mélyíti el a problémát, tárgy nélküli izgalom, idegesség alakul ki, mely tovább fokozata a diszkomfort érzetet és izmaink még  feszesebbek lehetnek. Ebben az esetben is érdemes lehet szakemberhez fordulni.

Mit tehetünk saját magunk, hogy jobban legyünk?

Kiszabadulás a kínzó fájdalmak ördögi köréből

Fontos tudnunk, hogy lelki sebeink okozta izomfájdalmaink orvosolhatók, viszont ez rajtunk áll, hogy dolgozzuk fel a halálesetet, vagy engedjük el a negatív stressz helyzetét.

A szegény embert az ág is húzza

Azt szoktam mondani, hogy ilyenkor nem kell készenlétben állni, ha haláleset történt nem kell várni, az újabb negatív dolgokat pl.hagyatéki tárgyalás, összeszólalkozás a családtagokkal esetleg anyagi viták, míg negatív stressznél sem kell újabb és újabb szörnyű szituációkra készülni, várni, hogy hátha készül valami rossz ellenünk. Statisztikák szerint 10 negatív gondolatból, 0.5 esemény valósulhat meg. Könnyű ilyenkor ezt mondani, de ne készítsünk magunknak poklot.

Szenvedélyek itala

Gyerekkoromtól kezdve rengetegszer tapasztaltam a negatív stresszre vagy halálesetre látszólagos, pillanatnyi megoldást kínáló szerek használatát. Alkohol, cigi, kávé, drog – csak, mint egy délibáb kínál megoldást, mégis rengeteg ember választja ezeket a kompenzáló folyamatokat ilyenkor. Ez nem megoldás.

Mit tehetünk?

Az élet, mint egy folyó, folyik tovább és vagy nélkülünk, vagy velünk. Könnyen mondják az emberek ilyenkor, hogy légy erős, állj fel, meg tudod csinálni. Ezek természetesen nem megoldások vagy akár tovább is mélyíthetik a problémát. (Pannon pszicho beszélgetési jutnak eszembe, még ha nem is szó szerint: „ne gondoljuk, hogy lelki problémáinkat, nem kell komolyan venni, vegyük úgy, mintha az ujjunkat vágtuk volna le, akkor mit teszünk?”

  • A: otthon ülünk és biztatjuk magunkat, hogy erős vagy, ki bírod.
  • B: elmegyünk a sürgősségire, ahol ellátnak bennünket. Valószínűleg, ha nem vagyunk az öncsonkítás rabjai, akkor a B-t választjuk, tehát szakemberhez fordulunk, lelkünkkel is pont ugyanez a helyzet).

 

Tegyél azért, hogy jobban legyél!

TegyÉL és legyÉL jobban

  • Nehéz helyzetben lelki válságba kerülhetünk, mely akár fizikai síkon is megjelenik, izmaink fájdalmával karöltve. Amit ilyenkor leginkább tehetünk, hogy lassan óvatosan, semmi erőltetés nélkül kizökkentjük magunkat. Pl. sétálunk egy jót, futunk, úszunk, jógázunk, nyújtunk, majd a negatív érzések megélése után, újra a mindennapokra összpontosítunk (mégha nehéznek is tűnik).
  • Fontos, hogy fokozatosan terheljük magunkat, nézzünk új kihívásokat, enyhe problémákat oldjunk meg. Először bontsuk feladatokra azt és véletlenül se a gordiuszi csomó kibontásával kezdjük el a munkát. Szépen lassan, fokozatosan, lesz még időnk rá, hogy ezzel foglalkozzunk.
  • Segítségünkre lehetnek a gyógynövények is. Leginkább tea formájában orbáncfű, citromfű, kakukkfű és levendula használatát javaslom terápiás jelleggel.
  • Fontos a beszélgetés, esetleg kimenni az erdőbe és kiabálni egyet (jó nagyot!), vagy autóban felhangosított zene mellett megismételni.
  • A légzőgyakorlatok és az autogén tréning is nagy segítségünkre lehet.

Míg fizikai síkon a legkiválóbb alkalmazott módszer, a masszázs illetve az önmasszázs (pl. SMR henger, vízsugár masszázs, teniszlabda terápia). Fontos, hogy szenteljünk elég időt magunkra és terapeuta segítségével, mind a fizikai, mind a lelki megnyugvásra törekedjünk. Egy jó terapeuta nyugati és keleti módszerek lelki egészség támogató rendszerek alkalmazásával (holisztikus gondolkodással) segít átlendülni a stressz és negatív érzések okozta lavinán. Az okok felkutatásával, külső szemmel. Izmok (főleg trapéz, lapockaemelő izmok és rombuszok) , izompólyák lazítása, illetve kisebb ízületi manipulációk (SMT). A csakrák kezelése segíthetnek átlendülni a nehéz helyzetben, míg lelki síkon a gyógyító beszélgetés, adhat megkönnyebbülést és valós segítséget számunkra.

Ne feledjük, nincs betegség, csak átmeneti működészavar van. Ésszel, befektetett energiával, idővel, kemény munkával, hittel egész biztosan javíthatunk életünk minőségén.

Mielőbbi jobbulást!

 

IDŐPONTOT KÉREK MOST!