http://norbimasszor.hu

Legelőször általános iskolás negyedik osztályban találkoztam a meditáció fogalmával, mivel abban az időben rengetegszer jártam jóga foglalkozásokra, és mindig meditációval zárult az 1-2 órás gyakorlatsor. Abban az időben még nem tudtam mire jó mindez, csak végeztem azt amit az oktatónk mondott és valahogy el sem tudtam magamban helyezni a meditációt, mint fogalmat, szerencsére 15 év alatt ki kristályosodott, hogy mi minden érhető el a meditációval.

Om-om-om és a hasonló tévhitek

Természetesen eleinte a meditációt, kissé materialista énemnek köszönhetően, úgy képzeltem , hogy különböző varázsszavakra elalszom, és utána sokkal kipihentebben ébredek, valójában a megválasztott szavaknak , illetve háttérzenének alig van köze az általam megtapasztalt meditációhoz.

Vissza a jelenbe

A stresszhelyzeteket az emberi természet állandó telhetetlensége, vágyaink nagysága és napjainkban ránk nehezedő egyre nagyobb nyomás okozza. Míg gyakran a jövőnk miatt aggódunk, lesz-e munkahelyünk, jól végeztük el-e ezt a munkát? Vagy netalán szeretnénk egy új autót, de nincsenek rá megfelelő anyagi forrásaink, lesz-e egészségünk, de egészen apró dolgok miatt is képesek vagyunk aggódni pl. a bevásárlókocsit minél nagyobbra töltsük meg minél hamarabb a szombati tömegben, és sorolhatnám akár napestig ezeket a hasonlatokat.

A másik leggyakoribb eset a múltból hozott félelmek,sérelmek és minden amit a mai napig felemlegetünk. Azért vagyok ilyen, mert egyedül neveltek szüleim? Vagy netalán durvább esetben valamelyik családtagom meg is vert, esetleg az előző párkapcsolatom zátonyra futott… Tudom nem egyszerű ezekkel a dolgokkal együtt élni, de régen volt, és a következtetések, tanulság levonása után már szinte felesleges ezen rágódni a jelenben, mert csak folyamatos alapstresszhelyzetet generálnak ezáltal a kintről érkező stressz ingerek is sokkal nagyobb hatással lesznek ránk, ami akár izmainkon is megmutatkozik pl. trapéz-rombusz-lapocka-emelő izmok együttes megfeszülése, myalgiás csomók megjelenése.

És még a frissen érkező,hirtelen le reagálni való dolgokról nem is tettem említést, pl. reggel elromlik az autónk, vagy ahová belépünk nem köszönnek vissza, esetleg rengeteg határidős munkával látnak el minket nagy felelősséggel.

Kerüljünk ki az ördögi körből

A meditáció pont abban lesz segítségünkre, hogy a múlt és jövő tipródásaitól, aggályaitól megkímélve minket visszahelyez a jelenbe, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy a rengeteg káros gondolat befolyással legyen ránk, döntéseinkre és megtisztult fejjel képesek legyünk a számunkra leginkább hasznos helyzetet megteremteni.

Használt módszerek a meditációra és meditációs rituálékra

A meditáció legalapvetőbb egysége az egyperces változat, mely szinte bárhol elvégezhető, utazzunk metrón, buszon, vagy szinte bárhol, ahol csöppnyi időt tudunk szentelni magunkra. Fő alapelemei az egyenletes légzés, illetve gondolataink teljes megszüntetése a relaxáció ezen formája alatt.

Az egyperces meditációkat összekapcsolhatjuk, szünetet tarthatunk, közben elkortyolhatunk teát, koncentrálhatunk csak az előttünk égő mécses lángjára, mely meg annyira változik, mint jelenünk.- Ebben az esetben már meditációs rituáléról beszélünk, mely leginkább a selfness kategóriába sorolható- Hisz fontos az Önmagunkra szentelt idő.

Mi lesz a meditáció után?

Jól és kellő figyelemmel végzett gyakorlatsorok után, kipihenten, megújult erővel, döntésképesebb állapotban vághatunk bele életünk új kihívásaiba, a stressz okozta panaszaink csökkenthetőek pl. eltűnhet a gyomorideg, lámpaláz, tenyérizzadás, de a hosszabb távon végzett meditációkkal akár aggodalmaink, fóbiáink is csökkenthetőek. Masszázzsal, nyújtásokkal és önkorrekciós gyakorlatokkal ki egészítve a stressz okozta izom és ízületi panaszainktól is megszabadulhatunk, ezáltal jobb életminőségben élhetünk, egészségben, boldogságban, az élet minden apró örömét kiélvezve- Számomra ez a legfontosabb.

norbi-masszőr-meditáció

Kérdése van? Hozzászólna? Írjon e-mailt a kiserinorbert@gmail.com-ra.

Amennyiben hasznosnak találta bejegyzésem, kérem ossza meg ismerőseivel is, sokat segíthet!

Jó egészséget!

IDŐPONTOT KÉREK MOST!