http://norbimasszor.hu
22. feladat: A gyógyfürdőben, ahol dolgozik, kerekes székes idős hölgy kér tájékoztatást arról, hogy mi az a víz alatti sugármasszázs kezelés, és javasolható-e az ő járásképtelenséget okozó csípőarthrózisa esetében. A fürdőben a tangentor-kád mellett nincs betegbeemelő készülék.
Tájékoztassa a hölgyet a következő szempontok figyelembe vételével:
          a víz alatti sugármasszázs biológiai hatása, az alkalmazás területei
          a víz alatti sugármasszázs javallatai, ellenjavallatai
          a beteg fogadása, a kezelőlap értelmezése, a páciens elhelyezése a kezeléshez
          a kezelés kivitelezése
          a kezelés alkalmazható-e az adott esetben
          milyen alternatív kezelési lehetőségeket tud felsorolni az adott esetben
1.) A víz alatti vízsugármasszázs biológiai hatása, az alkalmazás területei
Csökken az izomtónus, a perifériás erekben a keringés növekszik.
A kezelés kiterjedhet az egész testre vagy csak egy testrészre, az orvos utasítása szerint. Kihagyjuk a kezelésből a nemi tájékot, a végbél környékét és a mellkas elülső felszínét, valamint a hasat.. A kezelés időtartama egyéni, az orvos határozza meg, egész test kezelése esetén 20 perc.
2.) A víz alatti vízsugármasszázs javallatai, ellenjavallatai
Javallatok: Izomfájdalom (myalgia), izomspazmus, kontraktúra, vegetatív dystonia és perifériás keringési zavar.
Ellenjavallt: A fürdőkezelés általános ellenjavallatai (lázas állapot, rosszindulatú daganat, fertőző betegségek, elmebetegség, eszméletvesztéssel járó kórképek stb.), ízületi gyulladások akut stádiuma, legyengült, idős betegek esetén, szív- és keringési betegségek, és a végtagok visszérbetegsége esetén.
3.) A beteg fogadása, a kezelőlap értelmezése, a páciens elhelyezése a kezeléshez
A beteg fogadásakor a bemutatkozást követően ellenőrizni kell a beteg személyazonosságát, a kezelőlapon megjelölt betegség jellegét, a kezelendő testrészt és a kezelés módját. Rá kell kérdezni, nincs-e olyan betegsége, amely miatt a kezelés ellenjavallt.
A kezelőlapon a szakorvos feltünteti a beteg nevét, TAJ-számát és a diagnózist. A kezelőlap első oldalán fel vannak tüntetve a lehetséges kezelések. Az orvos itt megadja az adott kezelés időtartamát és fürdőkezelés esetén annak hőfokát. A kezelőlapon található egy emberi test ábrázolása elől-, illetve hátulnézetben, amelyen az orvos bejelöli a kezelendő testtájékot. Ha nem kerül bejelölésre testtájék, akkor az egész testre vonatkozik a kezelés. A víz alatti sugármasszázsnál az orvos feltüntet, mekkora víznyomást kell alkalmazni. Súlyfürdőnél megadja az orvos, hogy mekkora súlyokat és hová kell a betegre helyezni. Mindezt aláírásával és pecsétjével hitelesíti. A kezelőlap másik oldalát a kezelést végző intézmény dolgozói töltik ki, feltűntetve rajta az elvégzett kezelés nevét és dátumát, így nyomon lehet követni az egyes kezeléseken mennyi alkalommal vett részt a A kifertőtlenített kádat feltöltjük a kellő hőfokú vízzel (35-37°C), majd tájékoztatjuk a pácienst az elvégzendő kezelésről, és megkérjük, hogy üljön bele a kádba (nyújtott ülésben, relaxáltan „fektetjük” a kádba). A tangentort bekapcsoljuk és megfelelő nyomásra állítjuk. Megkérjük a beteget, hogy a szabaddá tett testrészét mozgassa a vízsugár előtt, figyelve a fájdalomszintre és a mozgás irányokra, majd a fájdalomszint figyelembe vételével a kezelőlapon leírtak alapján elvégezzük a kezelést. A kezelést befejezve kikapcsoljuk a gépet és leeresztjük a vizet., majd fertőtlenítjük a kádat.
 beteg.
A kifertőtlenített kádat feltöltjük a kellő hőfokú vízzel (35-37°C), majd tájékoztatjuk a pácienst az elvégzendő kezelésről, és megkérjük, hogy üljön bele a kádba (nyújtott ülésben, relaxáltan „fektetjük” a kádba). A tangentort bekapcsoljuk és megfelelő nyomásra állítjuk. Megkérjük a beteget, hogy a szabaddá tett testrészét mozgassa a vízsugár előtt, figyelve a fájdalomszintre és a mozgás irányokra,
majd a fájdalomszint figyelembe vételével a kezelőlapon leírtak alapján elvégezzük a kezelést. A kezelést befejezve kikapcsoljuk a gépet és leeresztjük a vizet., majd fertőtlenítjük a kádat.
4.) A kezelés kivitelezése
A kezelés lényege, hogy a masszázst vízsugárral végzik egy 650-710 l-es 35-37°C-os vízzel töltött kádban. 0,5-2,0 atmoszféra közötti nyomást alkalmaznak, fokozatosan növelve. A kezelőkészülék (tangentor) a kádból a szívócsövön keresztül vizet szív ki és az előírt  (vagy a beteg által elbírt) nyomással a betegre visszavezeti. A kezelési idő 20 perc egész test kezelése esetén.
A kezelés intenzitását meghatározza: az alkalmazott víznyomás, a kifolyócső átmérője, a kifolyócső és a testrész távolsága (általában 10-30 cm) és a vízsugár beesési szöge (a derékszögen érkező vízsugár nyomó, a hegyesszögben érkező nyíró hatású).
A kezelés kivitelezése: Az ellazultan fekvő betegen a kezelő lassú, körkörös mozdulatokkal végzi a kezelést, melynek iránya a periféria felől a vénás keringést követve történik. Végtagokon disztáltól proxiál felé, mediálistól laterális felé. Nem kezeljük a külső nemi szerveket, a végbél környékét és a
mellkas elülső felszínét, valamint a hasat.
5.) A kezelés alkalmazható-e az adott esetben
Amennyiben a tangentor-kád mellett betegbeemelő készüléket igénybe lehetne venni, a víz alatti vízsugármasszázs kezelést el lehetne végezni. Azonban a beemelő készülék hiányában a beteg kádba való beültetése nehézségekbe ütközik.
6.) Milyen alternatív kezelési lehetőségeket tud felsorolni az adott esetben
Mivel a betegbeemelő készülék hiánya miatt a beteg nem tud beülni a kádba, ezért alternatív lehetőség lehet még: termál gyógymedence, termál kádfürdő (ha van beemelő, vagy segítség a berakáshoz) , orvosi masszázs, vagy iszappakolás

IDŐPONTOT KÉREK MOST!