http://norbimasszor.hu

A fizikoterápia a fizikai eszközök gyógyászati alkalmazásának irányzata. A speciális masszázsgépek, az elektromos árammal működő stimulátorok, illetve általában a fizika tárgykörébe tartozó elvek gyógyászati alkalmazása.

Elektroterápia 

 • alacsony frekvenciás 0 – 1000 Hz
  • stabil galván-kezelés – fájdalomcsillapítás
  • iontoforézis – gyógyszer bejuttatása bőrön át elektromos úton
 • középfrekvenciás 1000 – 100 000 Hz
 • nagyfrekvenciás 100 000 Hz felett

Rövidhullámú kezelés 

Ultrahang kezelés 

Fototerápia 

infravörös sugarak
napfürdő
fényterápia kadmium-sárga spektrummal
UV terápia
polarizált-fényterápia
Napfürdő ‑ helioterápia, tűz, infra-hatás, CdS és polarizációs technikával működő lámpák, mint például a Bioptron. A fényterápia a D-vitamin képzéssel, a melanin képzés stimulációjával, A 380-750 nanométer közötti elektromágneses sugárzás (fény) keverék spektrumú esetleg polarizált vagy „hangolt” változatának besugárzásával működik. Roboráló hatása tudományosan bizonyított. Az orvosi kvarclámpák és a szolárium a legtöbb ember számára ismerős és sokan használják. Az áthatoló UV sugárzás fertőtlenítő hatású. Nyilvánvaló, hogy a természetgyógyászat irányzatához a napfürdő áll a legközelebb. Az északi típusú ember gyakran fényérzékenységi reakciót mutat. A szeplős, apró foltos bőr esetében is megfontolandó a fényterápia. Ez viszont információkat hordoz a betegségekre való hajlamosság tekintetében. Az első magyar helioterápiás orvosi disszertációt Fuker András orvostanhallgató adta ki Pesten, 1837-ben.

Termoterápia 

A testhőmérséklet emelése: szauna, infraszauna, infralámpa, termikus matrac, speciális hőkamrák, izolációs tartályok a drasztikus termoterápiához.A test vagy részeinek hőmérséklet emelésével bekövetkezik az erek tágulása, aktívabbá válik az immunrendszer. A bőr alatti rétegekben (epithelium) rejtőző mikroorganizmusok legtöbbje (ilyen pl. a Borrelia Burgdorferi) már 40 C° körül pusztulni kezd. A rosszindulatú daganatos elváltozások esetében az egyik szövettani megfigyelés, hogy a burjánzó sejtek víz és anyagcsere igénye többszörös. A termoterápia segítheti a kiszárítás alkalmazásának elvét, ezért időnként az onkológiai ‑ komplementációs alkalmazását újra felfedezik. Igen fontos kritérium a páciens hőterhelhetősége és a drasztikus terápiában az orvosilag felügyelt alkalmazás. A neurológiai mellékhatások miatt a családtagoknak, ápolónak, és orvosnak is fontos kiegészítő feladata a páciens pszichikai segítése. A belső szervek viszonylatában a termoterápia hatékonysága kisebb.

Mechanoterápia 

aktív – gyógytorna
passzív – masszázs
 • simítás, gyúrás, dörzsölés, ütögetés, rázás
 • vízalatti torna
 • röntgen kezelés
 • rádium kezelés
 • Mágnes terápia. A permanens mágnes alkalmazásának bevezetése nem a gyógyászat érdeme. A vízügyi, vízkezelési szakemberek figyeltek fel arra, hogy a mágnes közelében a vízkövesedés csökken. Ha figyelembe vesszük hogy a vér ugyanúgy magas víztartalmú folyadék, és az érelmeszesedést egyfajta speciális vízkövesedésnek tekintjük, akkor érthetővé válik a mágneses ékszerek kiegészítők hatásmechanizmusa. A hatékonysága az emberi testben határozottnak nem tekinthető. Az ilyen kiegészítők gyakran drágák, ár/eredmény arányuk többnyire aggasztó. Előfordulhatnak azonban olyan esetek, amikor egy‑két százaléknyi ilyen hatás is fontos lehet kiegészíteni, segíteni a gyógyulást.

Fizioterápia 

fizioterápia a természetes eszközök, módszerek gyógyászati alkalmazása.

Aromaterápia 

Az aromaterápia különböző, többnyire növényi eredetű illóolajat használ. Ezek nyugtató hatásúak, esetleg neurológiai stimulánsok. Az ausztrál teafa (Melaleuca alternifolia) illóolaja pl. az egyik leghatékonyabb légfertőtlenítő is egyben. A nazális reflexológia kifejezést a gyakorlatban nem használják.


Apiterápia 

Az apiterápia fogalmán a méhek termékeinek gyógyító célú felhasználását értjük. A méhészeti termékekben koncentráltan megtalálhatók a növények, a növényi drogok hatóanyagai, a méhek anyagcseretermékeivel, speciális enzimjeivel és hormonjaival keverten. Farmakodinamikai hatásuk a gyógynövények hatásaihoz hasonlóak. Táplálkozás-élettani szempontból jellemzőjük az, hogy koncentráltan tartalmazzák a szervezet működéséhez szükséges létfontosságú anyagokat. Rendszeres fogyasztásuk segíti az egészség megőrzését (megelőzés) és az immunrendszererősödését. A méhészet termékei közül néhány alkalmazása megfontolást igényel. A mézet manapság gyakran hamisítják. A hamisított méz magas cukor és víz, esetleg glicerintartalmú is lehet. Tévedés, hogy az áttetsző, folyékony méz a jó. A méhek vízszintesen épített léprendszeréből nem folyik ki a méz! A magasabb viasztartalmú méz opálossá (viasz-szemcsés) állagúvá válhat. A gyógyhatás egy részét éppen ez a viasztartalom képviseli. Természetesen a méz kora befolyásolja a mézgásodást, de a méhészek nem tárolnak több évig mézet.
A méhcsípést többek között ízületi bántalmakra jegyzik, de alkalmazása házi körülmények között semmiképpen nem ajánlott. Az allergiás reakció néhány embernél súlyos következményeket idézhet elő.
propolisz a méhek ragasztója. Speciális kémhatása, összetétele határozott gyógyító erőt képvisel. A megfelelő tisztaságú propoliszt öreg kaptárból, korhadt, bomlásnak indult fáról nem lehet begyűjteni.
A virágport a kaptár bejáratánál elhelyezett speciális tálcán gyűjtik. A megfelelő tisztasághoz és szelekcióhoz fontos a virágzási naptár. A biotechnológiás méhészetben a vegyszermentesség mellett ügyelnek a keretek, az eszközök és a hordás tisztaságára is.

Apiterápiás termékek 

méz
virágpor
méhviasz
propolisz
méhméreg

Thalasszoterápia 

A tengervíz gyógyító hatásainak hasznosítása.
1865-ben egy francia orvos, Dr. Joseph de la Bonnadiere használta először ezt az elnevezést. A tengervíz oldott ásványi sói segítik a bőr gyógyulását. Az algák által felvett jód és a tengeri iszap flórájának gyógyhatása elismert. A thalasszoterápiát elsősorban bőrgyógyászati, kozmetikai problémákra javasolják. A nyílt seb, a szívbetegségek, a jódérzékenységi reakciók esetén alkalmazása ellenjavallt.

Fitoterápia 

A gyógynövények hatóanyagainak alkalmazása, kutatása komplex önálló tudományág. A szintetikus, fél-szintetikus készítmények mellett a mai napig sikeres és keresett terápiás mód.

Sóterápia 

Sóbarlang, és spiroterápia: antifungicid (gombaölő), antivirális (vírusölő), antikarcinogén (hatékony a rákos sejtek ellen), dehidratációs hatású. A sózás évezredek óta ismert élelmiszer tartósító eljárás. A só a szabad víztartalom elvonásával és az ozmózisegyensúly felborításával hatékonyan pusztítja el a mikroorganizmusok legtöbbjét. A sóterápiák ennek a módszernek a gyógyításra alakított változatai. Étrendben, gyógyvízben történő alkalmazásakor fontos tudni, hogy az erős összehúzó hatás miatt vérnyomásemelkedés várható. Magas vérnyomásúaknál kompenzáló hatású módszerrel és felügyelettel ajánlott alkalmazni. Félelmek, mítoszok a konyhasóról Az alkalmazott ásványi, tengeri sókeverékek, ellenőrzött gyógyvizek nem azonosak a nátriummal, a káliummal, vagy azok mérgező nitrátos vegyületeivel.

Koproterápia 

A koproterápia testváladékkal, testfolyadékkal, exkrétummal, anyagcseretermékkel történő gyógyítást jelent. A széklet és a vizelet használatának a gyógyításban az őskortól hagyománya van. Mindenképpen kiemelendő, hogy a koproterápia a 18. században az orvosi gyakorlatból teljesen kikopott, de a népi gyógyászatban még mai is tovább él, például Indiában.


Hidroterápia 

Közönséges vízzel történő gyógyászati eljárások, melyek a víz fizikai jellemzőit használják ki: hőmérsékletfelhajtóerőnyomás. A víz felhajtóereje csökkenti a gerinc terhelését. A meleg-víz hőmérséklete a lázhoz hasonlóan stimulálja az immunrendszert. Néhány bőrszövetben megbúvó kórokozó, mint pl. amilyen a Lyme-kór kialakulásáért felelős borrelia burgdorferi ‑ már 40°C környékén pusztulni kezd.

Balneoterápia 

(balneum – lat. = fürdő) Magyarországon a 30 °C feletti, meghatározott ásványi anyag tartalmú víz tekintendő „gyógyvíznek„. (Európa többi részén enyhébbek a feltételek!) A balneoterápia a víz fent említett fizikai hatásai mellett a gyógyvíz vegyi, ill. radiológiai hatásait is kiaknázza a kezelés során.
kémiai hatások
ivókúra
száj, v. ínyfürdő
iszapkezelés
borogatás
göngyölés
inhalálás
Szélesebb értelemben ide sorolják a gázfürdőket is (mofetta – szén-dioxidradonhidrogén-szulfid stb.)

IDŐPONTOT KÉREK MOST!