http://norbimasszor.hu
A peloidok (gyógyföld) a természetben előforduló olyan anyagok, melyek jellegzetes fizikai, kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek és a gyógyvizekhez hasonló biológiai funkcióváltozásokat hoznak létre a szervezetben. Az iszapok vagy gyűjtőnevükön peloidok geológiai vagy biológiai képződmények termékei. Lehetnek: szerves iszapok (növényi- állati anyagokból származnak), szervetlen iszapok (tavak, folyók vagy hőforrások üledékei, melyek különböző ásványi anyagokból állnak), tőzegek (különböző növényekből származnak, ide tartoznak a lápföldek is), gyógyföldek (vulkanikus eredetű kőzetekből képződő termékek), mesterséges peloidok (például: parafangó).
Tulajdonságaik:
 Fizikai hatás:
  Hőhatásként jellemző rájuk, hogy az iszapoknak nagy a hőkapacitása, vagyis a hőt lassan veszik át, sokáig tárolják, lassan adják le. A betegek az iszapot magas hőfokon is tűrik (42-45°C).
  Mechanikai hatásuk felhajtóerő, hidrosztatikai nyomás és mikromasszázs jelenség (iszapkompressz formájában nem érvényesül).
 Kémiai hatás: Hasonló a gyógyvizekéhez. Meghatározza a peloidokban lévő makro- és mikroelem-tartalom, valamint a vízkapacitás. A minőségét befolyásolja a szemcsenagyság, minél finomabb szemcsékből áll, annál több vizet tud megkötni.
 Biológiai hatás: Ingerterápiaként hat a szervezetre. Stimuláló, áthangoló. (Fürdőreakció, fürdőfáradtság jelentkezhet.)
Fürdőreakció: a fürdőkúra 5.6. napján fellépő klinikai állapot.Jell.: rossz közérzet, fejfájás, hőemelkedés, fájdalom fokozódása.
Teendő: 1-2 fürdőkezelést ki kell hagyni
.
A fürdőfáradtság: a fürdőreakció során fellépő tünetek 1-2 nap után sem szünnek meg. Okai: rosszul szabályozott kúra, dozírozás, a beteg nem tartja be az utasításokat.
Teendő a kúra felfüggesztése
A gyógyiszapkezelések a balneoterápiához tartoznak. Az iszap kitermelését (Kolop, Maros Hévíz tava), előkészítését követően különböző módon alkalmazható az iszapkezelés.
Formái:
  Iszapkád: Nőgyógyászati betegségek kezelésére alkalmazzák. Egy csőrendszeren keresztül híg iszapot engednek a kádba.
  Iszapvödör: A végtagok disztális végére használják. Ajánlott időtartama 20 perc.
  Iszaptófürdő (például: Hévízi tó, Lukács fürdő iszaptava). 38-42°C között használható.
  Iszapkompressz: Rész-iszapkezelésként alkalmazható, testtájakra formázott textilzacskóban kapható, otthon is elvégezhető. Csak a hőhatás érvényesül.
  Iszappakolás (iszapgöngyölés): Egésztest-, háromnegyedes-, fél-, részgöngyölés formájában végezzük.

IDŐPONTOT KÉREK MOST!