kidolgozott aszepszis- antiszepszis tétel
Szülei Öntől kérnek tanácsot az öninjekciózás során felhasznált eszközök
megsemmisítéséről. Tájékoztassa a szülőket az előírásokról! A tájékoztatás
során az alábbi szempontokra térjen ki:
anyagok és hatásuk az egyénre és a környezetre
hulladéknak minősített anyagok az egészségügyben
egészségügyi ellátó rendszerek tevékenységéből származó szennyező anyagokra
vonatkozó előírások,
során felmerülő kockázati tényezők, kockázatok kivédése
dolgozók védelme a veszélyes hulladékok kezelése során
az egyénre és környezetre:
kár minimalizálását jelenti az ember érdekében.
növekszenek
veszélyességi osztályba soroljuk
különösen veszélyes
fokozottan
veszélyes
kórházak és eü. intézmények fertőző hulladékai.
hulladéknak számítanak azok a hulladékok amelyek tartalmaznak higanyt,
ólmot vagy radiokatív anyagot.
a vérrel ill. a testszövetekkel szennyezett eü.-i hulladékok. Ezeket
a veszélyes hulladékokat külön gyűjtik, körültekintően tárolják. A
dolgozók megfelelő védőruházatban, dupla kesztyűben dupla zacskóba rakják az
ilyen jellegű szennyezett hulladékot, majd az erre kijelölt hűtőszekrénybe
kerül, ahonnan az égetőbe viszik.
gyakorlatban is alkalmazni. Külön gyűjteni a véres váladékos hulladékot, és el
kell tüzelni. Különös gondot kell fordítani példánkban említett öninjekciózás
során a személyes higiéniára, fertőtlenítésre, és a kellékek tárolására is.
külön kis fiókban tároljuk a kellékeket, itt csak az erre a célra
használt dolgokat tartsuk.
használt fecskendőket vissza kell vinni az orvosi rendelőbe, vagy a
gyógyszertárba, kötelesek visszavenni.
használatos fecskendőt CSAK EGYSZER! (Ezeket a fecskendőket lezárható
műanyag flakonba kell gyűjteni. )
érintkezés a véres ill. szennyezett kellékekkel.
vérezni, utána fertőtleníteni.
egyénre és a környezetre
következtében, valamint a baktériumok elleni védekezés melléktermékeként szabadgyökök jönnek
létre. A környezetszennyezés (dohányfüst, kipufogógázok, vegyileg szennyezett
élelmiszerek és ivóvíz, stressz, tv- és számítógép-képernyő sugárzása) utat
nyit a szervezetben termelődő szabadgyökök egészségkárosító működésének. A
szervezet antioxidáns rendszere, mely az immunrendszer erősítéséhez is kell,
alakítja vissza ezeket a sejtmérgeket.
módon egyre kevesebb antioxidáns jut a szervezetbe. Ennek
következtében emelkedik a tüdő- és szívrendszeri megbetegedések valamint a
daganatos betegségek száma, a fokozott fertőzéssel, immungyengeséggel, illetve
allergiával kapcsolatos betegségek köre.
az egészségügyben
szilárd falú, szúrásálló edényzetben kell gyűjteni. Ezek lehetnek különböző
térfogatú műanyag vagy impregnált papír dobozok. A gyűjtődobozok térfogatát a
keletkező hulladék mennyiségének megfelelően kell megválasztani, figyelembe
véve a megengedett tárolási időt. A dobozokat a használat alatt le kell fedni,
jól alkalmazhatók azok a dobozok, amelyek fedelén bedobónyílást vágtak.
Megtelés után a dobozokat úgy kell lezárni, hogy ne legyenek kinyithatók.
csomagolni, feliratozni, a gépkocsi vezetőjének ADR vizsgával kell
rendelkeznie, a gépkocsi meg kell feleljen az ADR műszaki és alaki
előírásainak.
tevékenységéből származó szennyező anyagokra vonatkozó előírások, szabályok
rendelet az egészségügyi intézményekben keletkező hulladékok kezeléséről
(továbbiakban: R) részletes ismertetése
kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről
tényezők, kockázatok kivédése
kezelése során
kidolgozott aszepszis- antiszepszis tétel
Ismertesse a teendőket tűzriadó esetén kollégáival!
térjen ki:
jogszabályok és rendelkezések
oktatás, oktatásra kötelezettek
utasítás, tűzriadó terv
tűzoltás eszközei, a riasztás eszközeinek használata
feladatai
rendelkezések:
műszaki mentésről és a tűzoltóságról 35/1996 (XII. 29.) BM rendelet az Országos
Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról
személyek feladatait és kötelezettségeit
felépítésére, működésére és irányítására vonatkozó szabályokat
terek, veszélyes övezetek tűzveszélyességi osztályba sorolását, valamint azokra
vonatkozó előírásokat
előírások
tevékenységek engedélyezési feltételeit a munkáltatóra és a munkavállalóra
vonatkozó tűzvédelmi feladatokat
feladatokat és a munkavállalókra vonatkozó tűzvédelmi képesítési
követelményeket
műszaki mentéssel kapcsolatos feladatait
kötelezettek:
ismerteti meg a dolgozókkal a törvényekben, rendeletekben, szabályzatokban
foglaltakat. Az általános követelményeket alkalmazva a helyi
viszonyokra. A tűzvédelmi oktatás a dolgozók számára kötelező. Az
oktatás megtörténtét oktatási naplóban kell rögzíteni és az érintettek
aláírásával igazolni. A munkavégzés feltételeinek megváltozása esetén a
dolgozót vonatkozó tűzvédelmi követelményekkel is meg kell ismertetni.
feltételek esetén a tűzvédelmi szabályzat mellékleteként tűzriadó tervet kell
készíteni. Kialakítása során figyelembe kell venni:
intézményben tartózkodók)
szempontból (kapcsolók, vízszerzési helyek, tűzoltásra alkalmas anyagok és
berendezések)
gyakorolni, és erről jegyzőkönyvet kell felvenni.
eszközeinek használata
Törekedni kell a legkisebb időveszteségre. Történhet: élőszóval,hangjelzéssel,
tűzjelzőkészülék használatával
tűzoltó-technikai eszközök az építményekben telepített a tűz észlelésére
jelzésére oltására a beavatkozás könnyítésére alkalmas felszerelések. Előnyük
hogy a kis tüzek terjedése gyorsan megakadályozható általuk és a műszaki
mentéshez is felhasználhatók valamint kezelésük egyszerű.
folyadékok,gázpalackok egyéb éghető anyagok ill égő ruházat tűzének oltására
használható. Lángmentesített anyagból készül, ennek ellenére oltóhatását
nedvesítése fokozza.
szén-dioxid)
legelterjedtebb változat:
készülékekben az oltóanyag tartályon belül van elhelyezve a
hajtóanyag palack. A hajtóanyag kiengedéséhez-a biztosító elem eltávolítás
után-erőteljesen rá kell ütnünk a beütő szegre. Hallani fogjuk amint kiáramlik
a gáz ekkor egyúttal keveredik az oltóanyaggal és fellazítja azt. Pár másodperc
után használható a készülék.
belenyomott hajtógázas változatúak.
palack,melynek értéke kb 14bar. A palack tetején van a hordozó fogantyú,ezen
található az indító kar,melynek-a biztosító szeg eltávolítása
utáni-lenyomásával elindul az oltóanyag.
nyomásmérő óra is mely a palackban uralkodó nyomás értékéről tájékoztat
bennünket.
el:
bizonyítványokat kiállítja
ill, abban közreműködő szervek:
kidolgozott aszepszis- antiszepszis tétel
kérik fel az egészségügy és a környezetvédelem kapcsolatáról! Tervezze meg,
majd tartsa meg előadását! Az előadás során az alábbi szempontokra térjen ki:
környezetvédelem fogalma, szerepe
ivóvíz és az egészség
változás hatása az emberi szervezetre
szennyeződések hatása
környezetvédelem olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelyeknek
célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
a kialakult károk mérséklése vagy megszüntetése, a károsító tevékenységet
megelőző állapot helyreállítása
társadalmi tevékenység, amely az emberi társadalom által saját ökológiai
létfeltételeiben (saját maga által) okozott károsodások megelőzésére, a károk
mérséklésére vagy elhárítására irányul.
környezetvédelem magába foglalja mindazokat az intézkedéseket, melyek célja az
ember természetes és mesterséges környezetének megóvása elsősorban ember
civilizáció káros hatásaitól
- élőhelyünk, bolygónk megóvása,
- az emberi egészség fenntartása
fogyasztójának életét,
veszélyezteti, vagy semmi egyéb módon számára károsodást nem okoz
szállítja a tápanyagokat a sejtekhez, A víz eltávolítja az anyagcsere során
keletkezett felesleges termékeket, A víz párásítja a levegőt, amit belélegzünk,
A víz teszi rugalmassá az izületeket a csontok összekapcsolásához, A
legfontosabb szerveinket védő rugalmas burkot víz alkotja.
felszíni vizekből nyerjük az ivóvizet, ezért nagyon fontos, hogy óvjuk
vízkészletünk minőségét.
kutatók kezdték el vizsgálni a folyókat, talajvizet, forrásokat, mindazokat
a helyeket, ahonnan az ivóvizet nyerjük. Így egyre világosabbá válik, hogy mi
magunk hogyan szennyezzük életünk alapvető feltételét, a
vizet. Antidepresszánsok, fogamzásgátlók, koleszterinszint-csökkentők,
fájdalomcsillapítók, kemoterápiához használt gyógyszerek maradványait találták
ivóvizekben. A kórházak, gyógyszergyárak, egészségügyi intézmények azok a
helyek, amelyek egyértelmű forrásai a szennyeződésnek, de a háztartások is
hozzájárulnak ehhez a negatív jelenséghez.
mezőgazdaság, a vegyipar, papíripar, a nem elég biztonságos hulladéklerakók,
sérült vízvezetékek, a vegyi anyagok szűrésére képtelen szennyvíztisztítók.
Nitrát vegyületek, növényvédő szerek, klór, savak, nehézfémek, nitrát juthat
ivóvizünkbe. Veszélyesek és nem lehetnek jelen a vízben a szulfidok, ammónium,
arzén, nehézfémek, növényvédő szerek, nitrát. A nitrát csecsemőknél súlyos
betegséget okoz ott, ahol kútból nyerik a vizet, s az nitrátot tartalmaz.
A vízzel a szervezetükbe jutó nitrát a baktériumok hatására nitritté alakul,
felszívódik a vérbe. Itt a vérfestéket úgy alakítja át, hogy az nem lesz képes
az oxigén szállítására.
védelméért?
- A lejárt, eldobásra ítélt vegyszereket,
kozmetikai szereket kezeljük a környezetre káros anyagként! Keressük meg a
veszélyes hulladékokat gyűjtő pontokat! - A nem használt gyógyszereket a gyógyszertárak
erre kijelölt tárolóiba dobjuk! - Csak akkor szedjünk gyógyszert, ha valóban
fontos! - Háztartásunkban olyan tisztítószereket, növényvédő
szereket használjunk, amelyek környezetbarátok!
egyéb veszélyforrásoknak is ki vannak téve.
életükben. Ezért a létfenntartáshoz szükséges anyagoknak, táplálékoknak biztonságosnak
kell lennie az emberi szervezetre. Ügyeljünk arra, hogy az ivóvíz
tiszta és káros anyagoktól mentes legyen! A víz legyen színtelen,
szagtalan, íztelen, nem tartalmaz sem élő sem élettelen szilárd anyagokat még
mikroszkópos méretűt sem, sótartalma 0,5% körül legyen, a benne lévő egyik ion
mennyisége sem haladja meg a természetes,egészségnek nem ártó mennyiséget
és minőségi kategória. Egyfelől jelenti az adott ország lakosságának
teljes körű ellátását a szervezeti igények lehető legteljesebb kielégítésével
folyamatosan (ENSZ-definíció), másfelől jelenti, hogy a termék elfogyasztása
nem jár semmiféle mikrobiológiai, toxikológiai és radiológiai egészségkárosodással, azaz
ártalmatlan.
magas szintű, rendszeresen ellenőrzött. Az EU előírásokhoz hasonlóan
Magyarországon is kötelező valamennyi összetevő feltüntetése az élelmiszerek
címkéjén. Az egészségügynek fontos szerepe van a megfigyelésben, a határértékek
megállapításában, az engedélyezési eljárásokban. Az élelmiszerhigiéniai
szabályozásban az ellenőrzés a HACCP rendszer keretében zajlik.
rendszer célja, hogy az élelmiszerek biztonságát megteremtsék, a lehetséges
veszélyeket és kockázatokat kiszűrjék azáltal, hogy az élelmiszer
előállításban, kereskedelemben, vendéglátóiparban az egységek vezetői, dolgozói
is részt vesznek annak kialakításában, hogy az általuk gyártott, forgalmazott
élelmiszerek ne veszélyeztessék a fogyasztók egészségét.
szervezetre
időjárási jelenségek gyakoriságának fokozódása érzékenyen érinti az emberi
szervezetet, nemcsak a krónikus betegeket, időseket, hanem az egészségeseket
is. A szélsőségek – különösen a hőségnapok – érzékeny, majd sérülékeny
állapotot idéznek elő. Az eddigi figyelem a hőhullámok egészségkárosító
hatásaira (hősokk, hőguta, idő előtti halálozás) az allergén pollentermelő
növények pollinációjának sajátosságaira, a kullancsok által terjesztett
agyvelőgyulladás és Lyme-kór, valamint az UVB sugárzás okozta
melanóma-morbiditásra összpontosult. Az éjszakai alvást is zavarja a lehűlés
hiánya.
munkaegészségügyet, a munkavédelmet is. Mindenekelőtt az egészség védelmét
szolgáló munkakörülményeket kell megteremteni (munkaidő és pihenőidő aránya,
esetleg a déli szieszta engedélyezése egyes speciális szabadtéri munkásoknál).
Különös figyelmet érdemel a veszélyes ipari üzemekben, a kémiai biztonság
megteremtése és ellenőrzése
van az ember egészsége megóvása szempontjából.
elhárítására energiát fordít, mely felesleges megterhelést jelent, csökken a
szervezet ellenálló képessége.
szervezetet, betegségeket idézhet elő, a meglévőket súlyosbíthatja, késlelteti
a gyógyulást.
ideig tartó magas koncentrációjú szennyeződések akut megbetegedéseket okoznak.
hatás
elvékonyodása, klímaváltozás