Aszepszis Tételek 2

4.
kidolgozott aszepszis- antiszepszis tétel

Nem egészségügyi végzettségű munkatársa
gyermeke lázas, hasmenése van. Ő bejött dolgozni, és arról számol be, hogy
„valamilyen fertőzésre gyanakodnak az orvosok” a lányánál. Tájékoztassa
munkatársát a gyakori kézmosás jelentőségéről és a higiénés szabályok
betartásáról! A tájékoztató során az alábbi szempontokra térjen ki:

– a fertőzések terjedési módjai,
testváladékok, mint fertőzőforrások

– a fertőtlenítés eszközei, módszerei

– a test és különböző felületek higiéniája

– a higiénét létrehozó mechanikus kémiai
eljárások, módszerek, eszközök

– vegyszerek alkalmazása a kórokozók
számának csökkentésére

___________________________________________________________________________

A fertőzések terjedési módjai,
testváladékok, mint fertőzőforrások
:

Fertőzésről akkor beszélünk, ha a kórokozó behatolt a szervezetbe
és ott megtelepedve elszaporodott. Ahhoz hogy fertőzés jöjjön létre három
tényező szükséges: fertőző forrás, a fertőzés terjedésének lehetősége, és a
fogékony emberi szervezet.

Terjedési módok:

a)      Fertőzés
közvetlen érintkezés útján

A kórokozó a fertőzött szervezetből
közvetítő közeg nélkül kerül egy másik ember szervezetébe. /pl. kézfogás,
szexuális érintkezés, állatharapás stb./

b)      Fertőzés
közvetett terjedési módokkal:

–         cseppfertőzés: ha
a fertőzött szervezetből a kórokozó a légutakon át a levegőben, és onnan
belégzéssel egy másik ember szervezetébe kerül. A cseppek fertőzőképességét
meghatározza a kórokozók száma és ellenálló képessége

–         Víz
által terjesztett fertőzések
: elsősorban bélfertőzések terjedhetnek ezen az
úton /pl. salmonellosis, dysenteria stb./

–         Élelmiszerek
által
: Az élelmiszerek a termelés, a feldolgozás, a tárolás és
forgalombahozatal, továbbá a konyhai elkészítés és tálalás alkalmával
fertőződhetnek a dolgozó embertől, a beteg, illetve fertőzött állattól vagy a
környezettől. Lehetnek ételfertőzések és ételmérgezések / az utóbbit vegyi
anyag vagy baktériumtoxin okozza/

–         Tárgyak
közvetítésével
: A kórokozók a beteg különböző váladékaival különböző
tárgyakra jutnak. Fertőzést terjesztő szerepük a kórokozó virulenciájától, rezisztenciájától
és a tárgy használatának módjától függ.

Nosocomiális fertőzések: az egészségügyi
ellátás során keletkező fertőzések

–         Talaj
közvetítésével: 
A bélfertőzések kórokozói különböző utakon /pl. víz,
nyersen fogyasztott zöldségek stb./ kerülhetnek be az emberi szervezetbe.
Fontos szerepe van a gázgangréna és a tetanusz kialakulásában is.

–          Intrauterin
fertőzés:
 Az anya fertőződése következtében a magzat több úton is
fertőződhet: transzplacentarisan, vagyis a méhlepényen keresztül a véráram
útján / ez a leggyakoribb/, a szülőutakból a magzatburokra való átterjedéssel,
a szülés folyamán a szülőutakban található vírusokkal, baktériumokkal történő
közvetlen érintkezés, vagy aspiráció útján /pl. rubeola, toxoplasmosis,
szifilisz, hepatitis-B vírus, HIV-vírus stb./. A magzati következmények
általában a méhen belüli fertőzés időpontjától függenek.

–         Rovarok
és rágcsálók által terjesztett fertőzések

A fertőzések terjedési módjai,
testváladékok, mint fertőzőforrások

Testváladékok, mint fertőző források:

– Nagy fertőzési kockázatot jelent: vér

– Bármilyen testváladék, ha látható
szennyeződést tartalmaz.

– Potenciálisan fertőző testfolyadékok:
Liquor, ízületi folyadék, pleurális peritonealis, pericardialis folyadék, magzatvíz,
sperma, hüvelyváladék.

– Nem jelent fertőzési kockázatot:
széklet, vizelet, orrváladék, nyál, köpet, izzadtság, kivéve, ha ezek vért
tartalmaznak.

A fertőtlenítés eszközei, módszerei:

Eszközei: bőr, nyálkahártya
fertőtlenítő szerek, felület, műszer/eszközfertőtlenítő szerek

Módszerei:

1.   
Fizikai: főzés, gőzölés, UV sugárzás

2.   
Kémiai: vegyszerekkel, oldattal, gázzal,
aerosol

3.   
Kombinált: hővel, vegyszerrel,
mechanikusan

1.      csíraszám
csökkentő hatás (szanációs) Pl.: tisztítás, szellőztetés csiraszám csökkentése

2.      bakteriosztatikus:
szaporodást gátló (vegetatív alak nem pusztul el)

3.      baktericid:
baktériumölő hatás (spórák nem pusztulnak el)

4.      sporocid:
az ellenálló spórák elpusztítása

5.      virucid:
vírusölő

6.      fungicid:
gombaölő

7.      paraziticid:
parazitaölő

A test és különböző felületek higiéniája

A higiénia jelentése: az orvostudománynak
az a része, amely az egészség megvédését, a károsodások megelőzését kívánja
elérni.

Megfelelő higiéné,(fürdés, zuhanyzás, fogmosás,
bőr, haj, körmök tisztán tartása stb.) környezet tisztán tartása.

Higiénia jelentése: Egészségtan, egészségügy, fertőzés elkerülésére irányuló tisztaság
előírásai.

– Higiénés kézfertőtlenítés:
fertőzések terjedésének megakadályozása.

Szennyező tevékenység után, étkezés,
étkeztetés, gyógyszerelés előtt, WC használat után, minden tiszta munka
elvégzése előtt… stb. kezet kell mosni!

Cél: a
kéz bőrfelületén lévő átmeneti mikroflóra elpusztítása, inaktiválása, a
fertőzési lánc megszakítása.

–  Bőrfertőtlenítés: A
bőrön át történő beavatkozások során hatékonyan fertőtlenítjük a behatolás
helyét. A bőrfelületet engedélyezett bőrfertőtlenítő szerrel átitatott steril
tupferrel, gézlappal vagy vattával letöröljük vagy szórófejes adagolóból a
bőrfelületre juttatjuk a készítményt. Behatási idő fél perc.

–  Nyálkahártya
fertőtlenítése
: az engedélyezett szerek közül csak a speciálisan erre
kifejlesztettek alkalmazhatók hólyag- és hüvelyöblítésre, sebkezelésre,
szájüreg fertőtlenítésre.

Vegyszerek alkalmazása a kórokozók
számának csökkentésére

Kémiai: fertőtlenítés oldattal / aerosollal vagy gázzal.

Kémiai szerek: klór és vegyületei jód  és vegyületei
alkohol, glikol, aldehidek, tenzidek, fenolderivátunok, kombinált szerek.

Fertőtlenítő szerekkel szembeni
követelmények:

·         gyors
fertőtlenítő hatás (rövid hatóidő)

·         széles
határspektrum

·         
vízoldékonyság, jó felszívó

·         megbízhatóság

·         stabilitás
(ne változzon hőre, fényre)

·         a
fertőtlenítő felületet ne károsítsa

·         ne
legyen büdös, gazdaságos legyen

6. kidolgozott aszepszis- antiszepszis tétel

Egyik munkatársának közeli hozzátartozója
tüdő tbc megbetegedésben szenved. Munkatársa Öntől kér tanácsot. Tájékoztassa
kollégáját az otthoni váladékfelfogó eszközök használatáról, tisztításáról,
fertőtlenítéséről, higiénés környezet kialakításáról! A tájékoztató során az
alábbi szempontokra térjen ki:

– a mikroorganizmusok
életjelenségei, szaporodásuk, szaporodásuk feltételei

– a fertőzések terjedési
módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások

– fertőtlenítés, tisztítás
módszerei, oldatok készítése, fertőtlenítési eljárások

– a higiénét biztosító
mechanikus kémiai eljárások, módszerek, eszközök

___________________________________________________________________________

 Mikroorganizmusok fogalma: Parányi, szabad szemmel nem látható szervezetek. 

Mikroorganizmusok
csoportosítása:

•         vírusok

•         baktériumok

•         mikroszkopikus gombák 

A mikroorganizmusok
életjelenségei, szaporodások, szaporodásuk feltételei:

Baktériumok: ivartalanul szaporodnak, hosszanti tengelyükre merőlegesen
osztódnak, szaporodásuk igen gyors (20-30 percenként). Szaporodásuk feltétele:
nedves,fénytől védett, alacsonyabb hőmérsékletű környezet.

Vírusok: DNS-e vagy RNS-e beépül a sejt DNS-ébe vagy
RNS-ébeàVírusszaporodás: kötődés a vírus és a sejtfelszín között, a vírus bejut
a sejtbe, nukleinsava megkezdi a sejt anyagcseréjének átállítását, a sejt saját
anyagainak előállítását gátolja, az újonnan szintetizált komponensek egyesülnek
(érési szakasz).

Rikettsiák: hasadással szaporodnak.

Gombák: – sarjadzó gombák: sarjadással(bimbózással).

                – fonalas gombák: ivartalan szaporító
sejteket hoznak létre (konidium = spóra)

                egyes fajok: ivarosan is szaporodnak.

Paraziták: ivartalanul(osztódással) vagy ivarosan.

A fertőzések terjedési módjai,
testváladékok, mint fertőzőforrások
:

Fertőzésről akkor beszélünk, ha a kórokozó behatolt a szervezetbe
és ott megtelepedve elszaporodott. Ahhoz hogy fertőzés jöjjön létre három
tényező szükséges: fertőző forrás, a fertőzés terjedésének lehetősége, és a
fogékony emberi szervezet.

a)      Fertőzés közvetlen érintkezés
útján

A kórokozó a fertőzött szervezetből közvetítő közeg nélkül kerül
egy másik ember szervezetébe. /pl. kézfogás, szexuális érintkezés, állatharapás
stb./

b)      Fertőzés közvetett terjedési
módokkal:

–         cseppfertőzés: ha a fertőzött szervezetből a kórokozó
a légutakon át a levegőben, és onnan belégzéssel egy másik ember szervezetébe
kerül. A cseppek fertőzőképességét meghatározza a kórokozók száma és ellenálló
képessége

–         Víz által
terjesztett fertőzések
: elsősorban bélfertőzések terjedhetnek ezen az
úton /pl. salmonellosis, dysenteria stb./

–         Élelmiszerek
által
: Az élelmiszerek a termelés, a feldolgozás, a tárolás és
forgalombahozatal, továbbá a konyhai elkészítés és tálalás alkalmával
fertőződhetnek a dolgozó embertől, a beteg, illetve fertőzött állattól vagy a
környezettől. Lehetnek ételfertőzések és ételmérgezések / az utóbbit vegyi
anyag vagy baktériumtoxin okozza/

–         Tárgyak
közvetítésével
: A kórokozók a beteg különböző váladékaival különböző
tárgyakra jutnak. Fertőzést terjesztő szerepük a kórokozó virulenciájától,
rezisztenciájától és a tárgy használatának módjától függ.

Nosocomiális fertőzések: az
egészségügyi ellátás során keletkező fertőzések.

–         Talaj
közvetítésével:
 A
bélfertőzések kórokozói különböző utakon /pl. víz, nyersen fogyasztott
zöldségek stb./ kerülhetnek be az emberi szervezetbe. Fontos szerepe van a
gázgangréna és a tetanusz kialakulásában is.

–          Intrauterin
fertőzés:
 Az anya
fertőződése következtében a magzat több úton is fertőződhet:
transzplacentarisan, vagyis a méhlepényen keresztül a véráram útján / ez a
leggyakoribb/, a szülőutakból a magzatburokra való átterjedéssel, a szülés
folyamán a szülőutakban található vírusokkal, baktériumokkal történő közvetlen
érintkezés, vagy aspiráció útján /pl. rubeola, toxoplasmosis, szifilisz,
hepatitis-B vírus, HIV-vírus stb./. A magzati következmények általában a méhen
belüli fertőzés időpontjától függenek.

–         Rovarok
és rágcsálók által terjesztett fertőzések

A fertőzések terjedési módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások

A tbc cseppfertőzéssel terjed,
azaz úgy, hogy tbc-ben szenvedő emberek tüdejéből kerül ki, amikor köhögnek,
tüsszentenek, beszélnek vagy köpnek. Csak azok fertőznek, akiken már kitört a
betegség, a látensek nem. A tuberkulózis azonban nemcsak a légzőszervek útján
terjedhet.


Terjedési utak feljegyzett, vagy elvi lehetőségei:


  • Légzés:
    fertőzött levegő

  • Táplálkozás:
    fertőzött étel, ital (például víz/tej)

  • Hematológiai:
    fertőzött injekciós tű, orvosi műszer, tetováló vagy akupunktúrás tű, vér,
    stb.

  • Szervátültetés

  • Szexuális
    kapcsolat (száj/nemi szervek)

  • Nyílt
    seb

  • Szoptatás:
    anyáról csecsemőre

  • Terhesség:
    anyáról embrióra urológiai, vagy méhfertőzés útján

Testváladékok, mint fertőző
források:

– Nagy fertőzési kockázatot jelent: vér

– Bármilyen testváladék, ha látható szennyeződést tartalmaz.

– Potenciálisan fertőző testfolyadékok: Liquor, ízületi folyadék,
pleurális peritonealis, pericardialis folyadék, magzatvíz, sperma,
hüvelyváladék.

– Nem jelent fertőzési kockázatot: széklet vizelet orrváladék nyál
köpet izzadtság kivéve, ha ezek vért tartalmaznak.

Fertőtlenítés, tisztítás módszerei

Módszerek:

Fizikai:


  • kifőzés

  • fertőtlenítés
    gőzzel

  • fertőtlenítés
    UV sugárzással

Kémiai:


  • fertőtlenítés
    oldattal vagy aerosollal

  • fertőtlenítés
    gázzal

Kémiai
szerek:
 klór,
jód, alkohol, tenzidek

Kombinált:

hő + vegyi + mechanikai hatás
együtt

1.      Kézfertőtlenítés:

Higiénés – csak a tranziens flóra elpusztítására (előbb fertőtlenítés, csak
ezután mosás-szárítás), sebészi – a reziduális flórában is csökkenti a
mikroorganizmusok számát

2.      A
beteg bőrének, nyálkahártyájának fertőtlenítése

3.      Eszköz-
és műszerfertőtlenítés

4.      Felületek
(kezelési zónán belül és kívül) bútorok ,padló, fal fertőtlenítése

5.      Textiliák

6.      Hulladékkezelés

 Tisztítás módszerei: műszerek használat után azonnal az
odakészített edényzetbe kerülnek, melynek műszertisztító oldatot tartalmaznak.
Az ollót, peánt, és a kohert szétnyitva kell az oldatba helyezni! Majd öblítés:
30°C foknál melegebb folyóvízzel való alapos leöblítés

Oldatok készítése,
fertőtlenítési eljárások
:

 – Oldatok készítése: Eredményes fertőtlenítést csak az előírt
koncentrációjú és vegyhatású oldattal, a szer tulajdonságának megfelelő
munkafázisokban, a kórokozó fajtáinak figyelembevételével végezhetünk.
 Váladékfertőtlenítés: A beteg váladékait (köpet-,
torokváladék, hányadék

stb.) váladékfelfogó edénybe (hánytál, ágytál, gennytál) fogjuk
fel, majd ebben történik a váladék fertőtlenítése. Az alkalmazható fertőtlenítő
szerek – pl., Suma D4, Medicarine, Na-hypoklorit-90 – a készítmények használati
utasításában feltüntetett alkalmazási paraméterek betartása mellett.

A higiénét létrehozó mechanikus
kémiai eljárások, módszerek, eszközök
:Megfelelő
higiéné,(fürdés, zuhanyzás, fogmosás,
bőr, haj, körmök tisztán tartása stb.) környezet tisztán
tartása.

 6. kidolgozott aszepszis- antiszepszis tétel

Egyik munkatársának közeli
hozzátartozója tüdő tbc megbetegedésben szenved. Munkatársa Öntől kér tanácsot.
Tájékoztassa kollégáját az otthoni váladékfelfogó eszközök használatáról,
tisztításáról, fertőtlenítéséről, higiénés környezet kialakításáról! A
tájékoztató során az alábbi szempontokra térjen ki:

– a mikroorganizmusok
életjelenségei, szaporodásuk, szaporodásuk feltételei

– a fertőzések terjedési
módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások

– fertőtlenítés, tisztítás
módszerei, oldatok készítése, fertőtlenítési eljárások

– a higiénét biztosító mechanikus
kémiai eljárások, módszerek, eszközök

___________________________________________________________________________

 Mikroorganizmusok fogalma: Parányi, szabad szemmel nem látható szervezetek. 

Mikroorganizmusok
csoportosítása:

•         vírusok

•         baktériumok

•         mikroszkopikus gombák 

A mikroorganizmusok
életjelenségei, szaporodások, szaporodásuk feltételei:

Baktériumok: ivartalanul szaporodnak, hosszanti tengelyükre merőlegesen
osztódnak, szaporodásuk igen gyors (20-30 percenként). Szaporodásuk feltétele:
nedves,fénytől védett, alacsonyabb hőmérsékletű környezet.

Vírusok: DNS-e vagy RNS-e beépül a sejt DNS-ébe vagy
RNS-ébeàVírusszaporodás: kötődés a vírus és a sejtfelszín között, a vírus bejut
a sejtbe, nukleinsava megkezdi a sejt anyagcseréjének átállítását, a sejt saját
anyagainak előállítását gátolja, az újonnan szintetizált komponensek egyesülnek
(érési szakasz).

Rikettsiák: hasadással szaporodnak.

Gombák: – sarjadzó gombák: sarjadással(bimbózással).

                – fonalas gombák: ivartalan szaporító
sejteket hoznak létre (konidium = spóra)

                egyes fajok: ivarosan is szaporodnak.

Paraziták: ivartalanul(osztódással) vagy ivarosan.

A fertőzések terjedési módjai,
testváladékok, mint fertőzőforrások
:

Fertőzésről akkor beszélünk, ha a kórokozó behatolt a szervezetbe
és ott megtelepedve elszaporodott. Ahhoz hogy fertőzés jöjjön létre három
tényező szükséges: fertőző forrás, a fertőzés terjedésének lehetősége, és a
fogékony emberi szervezet.

a)      Fertőzés közvetlen érintkezés
útján

A kórokozó a fertőzött szervezetből közvetítő közeg nélkül kerül
egy másik ember szervezetébe. /pl. kézfogás, szexuális érintkezés, állatharapás
stb./

b)      Fertőzés közvetett terjedési
módokkal:

–         cseppfertőzés: ha a fertőzött szervezetből a kórokozó
a légutakon át a levegőben, és onnan belégzéssel egy másik ember szervezetébe
kerül. A cseppek fertőzőképességét meghatározza a kórokozók száma és ellenálló
képessége

–         Víz által
terjesztett fertőzések
: elsősorban bélfertőzések terjedhetnek ezen az
úton /pl. salmonellosis, dysenteria stb./

–         Élelmiszerek
által
: Az élelmiszerek a termelés, a feldolgozás, a tárolás és
forgalombahozatal, továbbá a konyhai elkészítés és tálalás alkalmával
fertőződhetnek a dolgozó embertől, a beteg, illetve fertőzött állattól vagy a
környezettől. Lehetnek ételfertőzések és ételmérgezések / az utóbbit vegyi
anyag vagy baktériumtoxin okozza/

–         Tárgyak
közvetítésével
: A kórokozók a beteg különböző váladékaival különböző
tárgyakra jutnak. Fertőzést terjesztő szerepük a kórokozó virulenciájától,
rezisztenciájától és a tárgy használatának módjától függ.

Nosocomiális fertőzések: az
egészségügyi ellátás során keletkező fertőzések.

–         Talaj
közvetítésével:
 A
bélfertőzések kórokozói különböző utakon /pl. víz, nyersen fogyasztott
zöldségek stb./ kerülhetnek be az emberi szervezetbe. Fontos szerepe van a
gázgangréna és a tetanusz kialakulásában is.

–          Intrauterin
fertőzés:
 Az anya
fertőződése következtében a magzat több úton is fertőződhet:
transzplacentarisan, vagyis a méhlepényen keresztül a véráram útján / ez a
leggyakoribb/, a szülőutakból a magzatburokra való átterjedéssel, a szülés
folyamán a szülőutakban található vírusokkal, baktériumokkal történő közvetlen
érintkezés, vagy aspiráció útján /pl. rubeola, toxoplasmosis, szifilisz,
hepatitis-B vírus, HIV-vírus stb./. A magzati következmények általában a méhen
belüli fertőzés időpontjától függenek.

–         Rovarok
és rágcsálók által terjesztett fertőzések

A fertőzések terjedési módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások

A tbc cseppfertőzéssel terjed,
azaz úgy, hogy tbc-ben szenvedő emberek tüdejéből kerül ki, amikor köhögnek,
tüsszentenek, beszélnek vagy köpnek. Csak azok fertőznek, akiken már kitört a
betegség, a látensek nem. A tuberkulózis azonban nemcsak a légzőszervek útján
terjedhet.


Terjedési utak feljegyzett, vagy elvi lehetőségei:


  • Légzés:
    fertőzött levegő

  • Táplálkozás:
    fertőzött étel, ital (például víz/tej)

  • Hematológiai:
    fertőzött injekciós tű, orvosi műszer, tetováló vagy akupunktúrás tű, vér,
    stb.

  • Szervátültetés

  • Szexuális
    kapcsolat (száj/nemi szervek)

  • Nyílt
    seb

  • Szoptatás:
    anyáról csecsemőre

  • Terhesség:
    anyáról embrióra urológiai, vagy méhfertőzés útján

Testváladékok, mint fertőző
források:

– Nagy fertőzési kockázatot jelent: vér

– Bármilyen testváladék, ha látható szennyeződést tartalmaz.

– Potenciálisan fertőző testfolyadékok: Liquor, ízületi folyadék,
pleurális peritonealis, pericardialis folyadék, magzatvíz, sperma,
hüvelyváladék.

– Nem jelent fertőzési kockázatot: széklet vizelet orrváladék nyál
köpet izzadtság kivéve, ha ezek vért tartalmaznak.

Fertőtlenítés, tisztítás módszerei

Módszerek:

Fizikai:


  • kifőzés

  • fertőtlenítés
    gőzzel

  • fertőtlenítés
    UV sugárzással

Kémiai:


  • fertőtlenítés
    oldattal vagy aerosollal

  • fertőtlenítés
    gázzal

Kémiai
szerek:
 klór,
jód, alkohol, tenzidek

Kombinált:

hő + vegyi + mechanikai hatás
együtt

1.      Kézfertőtlenítés:

Higiénés – csak a tranziens flóra elpusztítására (előbb fertőtlenítés, csak
ezután mosás-szárítás), sebészi – a reziduális flórában is csökkenti a
mikroorganizmusok számát

2.      A
beteg bőrének, nyálkahártyájának fertőtlenítése

3.      Eszköz-
és műszerfertőtlenítés

4.      Felületek
(kezelési zónán belül és kívül) bútorok ,padló, fal fertőtlenítése

5.      Textiliák

6.      Hulladékkezelés

 Tisztítás módszerei: műszerek használat után azonnal az
odakészített edényzetbe kerülnek, melynek műszertisztító oldatot tartalmaznak.
Az ollót, peánt, és a kohert szétnyitva kell az oldatba helyezni! Majd öblítés:
30°C foknál melegebb folyóvízzel való alapos leöblítés

Oldatok készítése,
fertőtlenítési eljárások
:

– Oldatok készítése: Eredményes fertőtlenítést csak az előírt
koncentrációjú és vegyhatású oldattal, a szer tulajdonságának megfelelő
munkafázisokban, a kórokozó fajtáinak figyelembevételével végezhetünk.
 Váladékfertőtlenítés: A beteg váladékait (köpet-,
torokváladék, hányadék

stb.) váladékfelfogó edénybe (hánytál, ágytál, gennytál) fogjuk
fel, majd ebben történik a váladék fertőtlenítése. Az alkalmazható fertőtlenítő
szerek – pl., Suma D4, Medicarine, Na-hypoklorit-90 – a készítmények használati
utasításában feltüntetett alkalmazási paraméterek betartása mellett.

A higiénét létrehozó mechanikus
kémiai eljárások, módszerek, eszközök
:Megfelelő
higiéné,(fürdés, zuhanyzás, fogmosás, bőr, haj, körmök tisztán tartása stb.)
környezet tisztán tartása.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.