http://norbimasszor.hu

A gerinc összeköttetései

A valódi csigolyák összeköttetései : a szomszédos csigolyák egymással, valamint az utolsó ágyékcsigolya a keresztcsonttal folytonos összeköttetések és izületek útján kapcsolódnak.

Folytonos összeköttetések
Két fajta :
– porcos összeköttetések
A második nyakcsigolyától a keresztcsontig két szomszédos csigolyatest közé egy-egy rostos csigolyaközötti porckorong (discus intervertebralis) illeszkedik, mely a csigolyatesteket
rendkívül erősen fűzi össze egymással. Alakjuk a csigolyatestek alakjához idomul. A gerinc görbületeinek megfelelően gyengén ék alakúak.

A porckorongon két rész különül el:
– kívül a gyűrű alakú rétegződést mutató rostos réteg (anulus fibrosus)
– ezen belül puha, kocsonyás állomány (nucleus pulposus)

Ha a rostos rész megszakad, a kocsonyás mag kitüremkedve nyomhatja a csigolyaközti lyukon kilépő gerincvelői idegeket, ezzel létrejön a gerincsérv (discus hernia).

A 23 darab porckorong az egész gerinc hosszának mintegy negyedrészét teszi ki.

– szalagos összeköttetés : Az ívek, a haránt- és tövisnyúlványok között, valamint az egész gerinc hosszában rugalmas és rostos szalagok találhatók. A canalis vertebralist zárják le.

Izületek
Egymáshoz illeszkedik
– a felső csigolya alsó izületi nyúlványa és
– az alatta levő csigolya felső izületi nyúlványa
A tokszalagok a nyakon bővebbek.

Az álcsigolyák összeköttetései:

A keresztcsontot az első farkcsigolyával a csigolyaközti porckorongokhoz hasonló – belső kocsonyás állományt nem tartalmazó – porclemez kapcsolja össze.
Hasonló kicsiny, csökevényes porckorongok vannak a többi farkcsigolyák között is, azonban ezek részben vagy teljesen elcsontosodnak.
A kereszt- és farkcsontot egymással még szalagok is összekötik.

IDŐPONTOT KÉREK MOST!