A nyaki és háti gerincszakasz ízületei

Olvasási idő: 1 perc
A nyaki gerincszakasz ízületei:
Nyaki gerinc ízületei: A nyaki gerincszakasz 7 csigolyából áll, és két működési egységre osztható. Az egyik működési egységbe a nyakszirtcsont (occipitale) és az I. (atlas) csigolya által alkotott ízület (art. atlantooccipitalis), valamint az atlas és a II. (axis) csigolyák által alkotott ízület (art. atlantoaxialis) tartozik, itt minden irányú szabad mozgás lehetséges. A másik működési egységhez a többi öt nyakcsigolya által alkotott ízület tartozik, melyben flexio-extensio, lateralflexio és rotatio jön létre.
A nyaki gerinc ízületei a csigolyák felső, illetve alsó ízületi nyúlványai alkotják.
  Váll, vállöv (articulatio humeri): A vállöv ízületeinek alkotásában a szegycsont (sternum), a kulcscsont (clavicula) a lapocka (scapula) és a vállcsúcs (acromion) vesz részt. A szegycsont és a kulcscsont közötti ízület (articulatio sternoclavicularis) nyeregízület, a kulcscsont és a lapocka közötti ízület (articulatio acromioclavicularis).
A váll ízülete szabad gömbízület, amelyben az ízfej a karcsont (humerus), az ízvápa a lapocka ízületi árka (scapula).
Háti gerincszakasz ízületei:
  Törzs kisízületei: A háti gerincszakaszt 12 csigolya alkotja. A csigolyák felső és alsó ízületi nyúlványaival egymáshoz ízesülnek, oldalsó ízületi nyúlványaikhoz a bordák ízesülnek.

Ha bármilyen kérdése lenne fittséggel, egészséggel kapcsolatban hívjon telefonon a +36 30 594 92 25 -ös telefonszámon, vagy írjon e-mailt a norbert@kiseri.hu-ra . Amennyiben hasznosnak találta bejegyzésem, kérem, ossza meg másokkal is, sokat segíthet. Jó egészséget!

Ide kattintva lehetősége van támogatni a munkásságomat. Köszönöm szépen!

Comments are closed.