Legalábbis nem úgy, ahogy azt sok szállodában elvégzik.

Milyen jó volna az, ha a wellness részlegen fa bútorokon füstfelhőt eregetve mázzal kent prémium feelinggel feltöltenének minket vagy azt érezni, ahogy a könnyed áfonyás krém szinte légiesen siklik a bőrünkön.

Ez azonban a munkánk kb. 25%-a.

Az érdemi munkafolyamatot hadd mutassam be egy masszázs kezelés során (a héten szüntettünk meg lapocka alatti fájdalmakat, amellyel várhatóan hetekig jobb lesz a közérzete és lazábban érezheti magát. Plusz, otthoni gyakorlatokat is kapott páciensünk, amivel kiegyensúlyozottabb lehet az elkövetkező negyedévben).

Mi hogy csináljuk a masszázst?

1. A páciens felmérése

Több mint 3 főbb vizsgálatot végzünk (Dorn, SI, Myotoms), az első lépések mindig az ízületi mozgástartományok, főbb izmok állapotának felmérése, tesztelése. Már tudjuk a folyamatokat, de az első lépés mindig, így kezdődik, ezen rendszer gondos áttekintés alapján vitelezzük ki a kezelést.

2. Az információk begyűjtése a testről

Ez főleg részletekbe menő manuális és tapintás (palpatio) alapú elemzés. De gyakran a páciens szóbeli kikérdezése és a szubjektív panaszok meghallgatása is ilyenkor történik. Az adott probléma mögött, mi állhat?  Végtaghosszmérés és domináns szemes (pl. gerincferdülés mértéke) állapotfelmérés következik.

Kapcsolódó tudásanyag: Gyógyító olajok izomfájdalmakra!

3. A testtől kapott információk átgondolása

Minden teszt végeztével, kicsivel közelebb kerültünk, ahhoz, hogy megértsük a testet, mint egy csodálatos rendszert.

Ezután kérdéseket teszünk fel magunknak: mennyire okozhat fájdalmat? Mi az, ami provokálja ezt az érzést?

4. Kontextusba helyezés és értelmezés

Vajon ha ezt a mozgást végzem, akkor attól erősödik-e vagy enyhül fájdalom? Egyetlen adat sem értelmezhető kontextus nélkül, így néztünk egy a végtaghosszkülönbséget a farizmok és hamstrings (combhajlítók) szempontjából L3-L4-L5 Myotoms tesztjének függvényében.

Amíg mozgatásra létrejött a fájdalom addig, izompólyarendszer, izomfeszesség és kis ízületi blokk is állhat a háttérben.(Illetve klinikai kórképek pl. gerincsérv is, ezért óvatosan végeztük a tesztet, közben folyamatosan kommunikálunk.)

Érdekesség az is, hogy ha négyszögű ágyékizom rezegtetéssel pl.masszázs fegyverrel kezelve van, vajon okoz-e mozgásra fájdalmat, vagy ha lazítod a farizmokat, akkor mennyivel csökkenthető a kínzó érzés: mi szükséges, ahhoz, hogy jobban legyen?

5. A páciens életmódjának megértése

Megnéztük a tesztekkel mi az ami okozhatja a panaszt (testi vagy lelki eredetű?), miért jön létre a fájdalom és mit csinálhat, hogy ne jöjjön újra létre ez az állapot. Szükség esetén pl. provokálásra zsibbadás neurológus orvos szakmai partnerünkhez illetve izom erősítés szempontjából gyógytornászt is javaslunk.

Kapcsolódó tudásanyag:  Hogyan kezeljük a hát és nyakfájdalmakat szakszerűen. (Mindent megtudhat a kezelés menetéről.)

6. Masszázs kezelés

A valós kezelés, néha fájdalmas, de valós segítséget nyújt a befeszült izmok, a mozgástartomány növelés szempontjából. Erős, dinamikus, ám szelíd és biztonságos módszereket alkalmazunk. 

Ahogy látja, a folyamat egyik része sem egy betanult himi-humi simogatás, klasszikus értelemben vett érintkezés, hanem állapotok felmérése, adatgyűjtés, értelmezés, finomítás és adatokra alapozott döntéshozás, majd kezelés.

Ha tetszik az, ahogy a gyógymasszőrök dolgoznak és gondolkodnak, tartson Velem itt a blogon.

Ha izomfájdalmai vannak, kérjen időpontot.

Ha pedig haladó, otthoni megoldásokat szeretne hasznos alkalmatosságokkal, kattintson ide!

Foglalja le masszázs időpontját MOST!

ONLINE FOGLALÁS

+36 30 594 9225

norbert@kiseri.hu

Th. Kiséri Norbert Élet és Masszázsterapeuta

A blog célja: a masszázs népszerűsítése, masszázsok leírása, filozofálás mellett, egymás segítése, egy egészségesebb, jobb, élhetőbb és emberibb világ érdekében. Tartson velem! Amennyiben hasznosnak találja oldalam kérem ossza meg másokkal is. Köszönöm!

Miről szeretne ma olvasni?

Akció!

Legfrissebb blogposztok

Gyorssegély otthon: Mit tettem a fájós derekammal?

Egy megterhelő nap vagy egy hirtelen mozdulat gyakran okozhat fájdalmakat.       Mit tehetünk hirtelen jelentkező derékfájdalom esetén? Szúró, kellemetlen érzés? Valami nincs rendben a derékkal? Fájó diszkomfort állapot és szinte ki nem bír egyenesedni...

Mit tanultam a kutyáimtól a fájdalmakról?

- avagy mit tudunk tenni fájdalmak esetén. Mindenki átélt már fájdalmakat élete során. Leggyakrabban nyaki, háti vagy ízületi területen találkozunk velük. Sok formája, oka és lokalizációja lehet. Mit tehetünk? Hogy ismerjük fel? és mikor érdemes orvoshoz menni,...

Hogyan erősítettem a hátam és meditáltam a vízen könnyedén?

Kikapcsolódás és vízi élmények SUP-al. Évek óta nagy szeretettel úszkálok a hazai vizekben és mindig is figyeltem, hogy sokan egy levegővel fújt deszkával eveznek, majd aszalódnak a napon. Soha nem értettem, hogy miért jobb a 25-26 fokos vízi mozgás helyett a deszkát...

Milyen érzés ha masszíroznak? Profi kezek tapasztalatai alapján.

Egy fárasztó nap után gyakran előfordul, hogy a fizikai kimerültség határán, feszes izmokkal hátradőlve azt érezzük, valami nem komfortos. Akármerre mozgolódunk, nem találjuk meg a megfelelő pozíciót és érezzük valami nincs rendben. Ilyenkor nyújthatjuk izmainkat,...

Kalandok határok nélkül

- Hogy lettem egészségtudatosabb és kaptam mérhető eredményeket egy precíz szerkezettel? Aki ismeri munkásságom tudja, hogy szeretem a rendelkezésre álló adatokból kihozni a maximumot, nemcsupán a végtaghossz különbségek megfigyelésére fektetek hangsúlyt,...

Csatlakozzon közösségünkhöz!

IDŐPONTOT KÉREK MOST!