A masszőr nem végez “himi-humit”

Olvasási idő: 4 perc

Legalábbis nem úgy, ahogy azt sok szállodában elvégzik.

Milyen jó volna az, ha a wellness részlegen fa bútorokon füstfelhőt eregetve mázzal kent prémium feelinggel feltöltenének minket vagy azt érezni, ahogy a könnyed áfonyás krém szinte légiesen siklik a bőrünkön.

Ez azonban a munkánk kb. 25%-a.

Az érdemi munkafolyamatot hadd mutassam be egy masszázs kezelés során (a héten szüntettünk meg lapocka alatti fájdalmakat, amellyel várhatóan hetekig jobb lesz a közérzete és lazábban érezheti magát. Plusz, otthoni gyakorlatokat is kapott páciensünk, amivel kiegyensúlyozottabb lehet az elkövetkező negyedévben).

Mi hogy csináljuk a masszázst?

1. A páciens felmérése

Több mint 3 főbb vizsgálatot végzünk (Dorn, SI, Myotoms), az első lépések mindig az ízületi mozgástartományok, főbb izmok állapotának felmérése, tesztelése. Már tudjuk a folyamatokat, de az első lépés mindig, így kezdődik, ezen rendszer gondos áttekintés alapján vitelezzük ki a kezelést.

2. Az információk begyűjtése a testről

Ez főleg részletekbe menő manuális és tapintás (palpatio) alapú elemzés. De gyakran a páciens szóbeli kikérdezése és a szubjektív panaszok meghallgatása is ilyenkor történik. Az adott probléma mögött, mi állhat?  Végtaghosszmérés és domináns szemes (pl. gerincferdülés mértéke) állapotfelmérés következik.

Kapcsolódó tudásanyag: Gyógyító olajok izomfájdalmakra!

3. A testtől kapott információk átgondolása

Minden teszt végeztével, kicsivel közelebb kerültünk, ahhoz, hogy megértsük a testet, mint egy csodálatos rendszert.

Ezután kérdéseket teszünk fel magunknak: mennyire okozhat fájdalmat? Mi az, ami provokálja ezt az érzést?

4. Kontextusba helyezés és értelmezés

Vajon ha ezt a mozgást végzem, akkor attól erősödik-e vagy enyhül fájdalom? Egyetlen adat sem értelmezhető kontextus nélkül, így néztünk egy a végtaghosszkülönbséget a farizmok és hamstrings (combhajlítók) szempontjából L3-L4-L5 Myotoms tesztjének függvényében.

Amíg mozgatásra létrejött a fájdalom addig, izompólyarendszer, izomfeszesség és kis ízületi blokk is állhat a háttérben.(Illetve klinikai kórképek pl. gerincsérv is, ezért óvatosan végeztük a tesztet, közben folyamatosan kommunikálunk.)

Érdekesség az is, hogy ha négyszögű ágyékizom rezegtetéssel pl.masszázs fegyverrel kezelve van, vajon okoz-e mozgásra fájdalmat, vagy ha lazítod a farizmokat, akkor mennyivel csökkenthető a kínzó érzés: mi szükséges, ahhoz, hogy jobban legyen?

5. A páciens életmódjának megértése

Megnéztük a tesztekkel mi az ami okozhatja a panaszt (testi vagy lelki eredetű?), miért jön létre a fájdalom és mit csinálhat, hogy ne jöjjön újra létre ez az állapot. Szükség esetén pl. provokálásra zsibbadás neurológus orvos szakmai partnerünkhez illetve izom erősítés szempontjából gyógytornászt is javaslunk.

Kapcsolódó tudásanyag:  Hogyan kezeljük a hát és nyakfájdalmakat szakszerűen. (Mindent megtudhat a kezelés menetéről.)

6. Masszázs kezelés

A valós kezelés, néha fájdalmas, de valós segítséget nyújt a befeszült izmok, a mozgástartomány növelés szempontjából. Erős, dinamikus, ám szelíd és biztonságos módszereket alkalmazunk. 

Ahogy látja, a folyamat egyik része sem egy betanult himi-humi simogatás, klasszikus értelemben vett érintkezés, hanem állapotok felmérése, adatgyűjtés, értelmezés, finomítás és adatokra alapozott döntéshozás, majd kezelés.

Ha tetszik az, ahogy a gyógymasszőrök dolgoznak és gondolkodnak, tartson Velem itt a blogon.

Ha izomfájdalmai vannak, kérjen időpontot.

Ha pedig haladó, otthoni megoldásokat szeretne hasznos alkalmatosságokkal, kattintson ide!

Ha bármilyen kérdése lenne fittséggel, egészséggel kapcsolatban hívjon telefonon a +36 30 594 92 25 -ös telefonszámon, vagy írjon e-mailt a norbert@kiseri.hu-ra . Amennyiben hasznosnak találta bejegyzésem, kérem, ossza meg másokkal is, sokat segíthet. Jó egészséget!

Ide kattintva lehetősége van támogatni a munkásságomat. Köszönöm szépen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..