http://norbimasszor.hu

Avagy elmélkedés az időről.


Telnek a másodpercek, a percek, az órák, a napok, a hetek, a hónapok és az évek, melyek a jövőbe nézve szinte elérhetetlennek, a múltba tekintve, pedig egy-egy pillanatnak tűnnek. Körbejártam a témát és a Balaton parton séta közben a bejegyzésben olvasható magasabb rendű gondolatokra leltem. Tudjon meg többet, legyen sikeresebb az életében, Tartson Velem!

Balatonfenyves: séta a parton

Balatonfenyvesen a parton sétálva minden, olyan idillinek tűnik, hisz süt a nap és korán reggel még a természet is kegyes hozzánk, hűvösebb és ez egy tökéletes lehetőség, hogy kimozduljunk és gyalogoljunk, közben nemesebb gondolatokkal táplálkozhatunk gondolati és érzelmi síkon.

Egészség, család, idő

Ez az alap kiindulási pont, ezek egy szinten állnak és úgy gondolom, hogy ez a három legnagyobb érték, amink lehet ebben a világban. Viszont ahogy bandukoltam a parton valahogy arra lettem figyelmes, hogy a történések mértékét és értékét az idő határozza meg leginkább.

Ha van szerető családunk és egészségünk az nagyon kiváló, de mindez idő nélkül nem ér semmit se. Tegyük fel, hogy magányosak vagyunk és nincs családunk, akkor az idő előrehaladtával átátalakíthatjuk ezt az állapotot családdá. Az egészséges állapotunkat, ha nem is 100%-ban, de a mai orvostudomány és gyógyítók segítségével jelentősen meghosszabbíthatjuk, életminőségünket növelhetjük.  Szóval arra jutottam, hogy az idő az egyik legfontosabb kincsünk, az ad egy keretrendszert életünkben és épp ezért fontos, hogy jól bánjunk vele.

Az idő gyorsabban telik, mint gondolnánk.

Ahogy sétáltam a parton a Balatonfenyvesi kikötőbe érkeztem és az órámra néztem, megállapítottam, hogy csak egyszer van ez a dátum és időpont, majd elmosolyodva néztem a körülöttem lévő világra a legapróbb részleteket is észrevettem magam körül.

Értéket ad tetteinknek

Az idő az a lehetőség, ami egy teljesen nulláról induló teremtési folyamatnak értéket ad és melyben megformálódnak teremtő energiáink. Jó felhasználása esetén, olyan dolgok jönnek létre körülöttünk, amelyek meg változtatják napjaink rendjét, át alakítják a hiedelmeinket, de a fizikai síkot is körülöttünk.

Hasznos az idő, ha életünkben arra „költjük / töltjük”, hogy problémákat oldjunk meg és közben képességeinket is fejlesztjük, olyan dolgot sajátítunk el, amit eddig nem tudtunk, de az emberiség számára túlélés támogató lehet.
(Túlélés támogató: bármilyen rendszerben olyan segítséget nyújt, megoldást kínál, ami egy rendszer adott elemét fejlesztve, támogatva az adott rendszer fennmaradását segíti elő. Pl. irodai alkalmazott, napi munkájával egy cég működését (rendszer) támogatja, de nagyobb viszonylatban a cég működése a gazdaságot is erősíti.)

Hogyan tölthetjük el időnket hasznosan?

 • lazulás: olyan tevékenységet végzünk, ami feltölt minket, ez lehet a hobbyink, vagy utazás. Ezt az időt magunknak adjuk. Fontos!
 • folyamatokban gondolkozunk: pl.: ha erre töltöm az időmet, akkor ez és ez lesz. Mindenképp fejlődéssel jár.
 • optimalizáljuk a holtidőket: a lehető legkevesebbet töltsük rutinszerű utazással, ingázással, vagy ha muszáj ezt tennünk, abban az esetben töltsük hasznosan azt. Pl.: könyvek, hangoskönyvek is segítik az önfejlesztést.

Ha már ezt a három alap dolgot rendbe tettük, akkor válhat életünk ideje igazán teremtő pályára.

Pár saját magam által használt „idő-kincs”, amit megosztok veled kedves olvasó :

 • Google Calendar: az egyik legfontosabb időoptimalizáló rendszer, bárhol elérhető és nincs adatvesztés se,
 • Google Keep: napi szintű gondolatok, elméletek és hasznos tudás jegyzetelésére használom. De most ez a blog bejegyzés is itt készül.
 • Breath alkalmazás: illetve bármilyen meditációs applikáció, mely a pulzusszámom javítja.
 • Moon+ Reader: egy egyszerű e-book olvasó, ami hasznos, hogy Google szövegfelolvasóval kompatibilis és akár az autóban hallgathatom könyveimet, vezetés közben. (Az élvezeti értéke jóval alacsonyabb, mivel nem hangsúlyos a gépi hang, viszont az információ átadására tökéletes.)

Ne feledjük el, hogy az idő az egyik legnagyobb kincsünk, egy pillanatot nem tud visszaadni semmi más, jelenleg a Földön nincs olyan fizető eszköz, beleértve az „anyagi” pénzt is, ami vetekedne az idő értékével, az idő nemességével.

Mi döntjük el, vagy talán mégse?

Az időnkkel, mi magunk gazdálkodunk, melyet lehet felelősséggel tenni és felelőtlenül. Itt pont az az érdekes, hogy a világban nagyon sokan a pillanatnyi túlélésért, rá vannak kényszerülve, hogy értékes idejüket „aprópénzre” áldozzák. Ezen szeretnék én is segíteni, hogy mind fizikai, mind gondolati, mind érzelmi síkon teremts és ennek következtében életed idejét, csakis olyan tevékenységekre szenteld, amit igazán szeretsz, ami feltölt és adni tudsz valamit, mind magadnak, mind másoknak.

Fejleszd magad, tanulj, fejlődj és érd el álmaid, ha még nincs meg a vágyad, akkor próbálj ki dolgokat. Az idő a segítségedre lesz.

A döntés szabadsága felemelő élmény. Minden kis sikerélmény erőt ad!

Pár időpazarló tevékenység, ami életed idejének maximális kihasználásában korlátozhat:

 • 1 óránál több TV nézés: nem az aszkéta életmódról van szó, de amíg a Tv-t nézed, addig az életed áll, az időd meg fogy.
 • hitelek: egy rossz, hirtelen vágy alapú döntés, akár évekig is befolyásolhatja életminőséged és az „eladott időd” (munka) is kényszerpályára helyezhet.
 • kivel töltöd az időd: ez is nagyon fontos, mert az energiavámpírok nem pihennek és az életedet, idődet, aki nem tiszteli, ok nélkül késik, sumákol mind-mind elrabolják. Szabadulj ki ebből az ördögi körből.
 • az sem mindegy, hogy hol töltöd az időd: ha nem érzed magad jól változtass.

Egyszóval időd védelmében, használj szűrőket, hogy maximálisan olyan életet élj, amit igazán szeretnél, mindemellett maradj rugalmas és éber a változásokra, lehetőségekre. Ennek következtében egy magasabb szintű, jobb minőségű életét élhetsz. Ne felejtsd el a döntés mindig a Te kezedben van. 

IDŐPONTOT KÉREK MOST!