http://norbimasszor.hu

A csontot kivülről csonthártya borítja, alatta tömör szerkezetű csontállomány a kompakt állomány van. A csont belsejében ( a csöves csontok középső darabjának kivételével ) szivacsos állomány van. Ebben a szivacsos állományban vörös csontvelő van, a velőürben sárga zsirvelő.

– 8 –

Csontkéreg: tömött, sűrű, a második legkeményebb anyaga a szervezetnek.

Szivacsos állomány:a csontok belső részét foglalja el, csontszövetből álló kis lemezkék, gerendák szövedéke, mely szabályos rendszert alkot. Előnye a nagyob szilárdság és anyag megtakaritás.

A csontok járulékos alkotórészei: azok az alkotó elemek, amelyek hozzá járulnak a csontrendszer müködéséhez.

– csonthártya: gazdag ideg és érhálózata van, feladata a csont táplálása, védelme.

– csontvelő: sárga és vörös. A vörös a szivacsos állományban, annak hézagaiban található, vérképző szerv. A sárga a csöves csontok középső, velőüregében található, hézagpótló, tápanyag raktározó, de szükség esetén átalakul vörössé.

– porcogó  a csontok epifizisét boritja, a csontok összeköttetéseiben vesz részt.
A porc lehet hialin ( üveg ) porc, – izületi felszinek, bordaporcok –
 és kollagénrostos porc – porcsarló, vagy csigolyák közti porckorong.

A csontok növekedése:

– hosszirányú növekedés: a középső és a végrész határán lévő epiphysis porclemez teszi lehetővé.
– vastagságbeli növekedés: a csontot körülvevő csonthártya felől rárakódással történik. Fiatal korban a csontképző sejtek vannak túlsúlyban, felnőtt korban egyensúlyban van a müködésük a csontfaló sejtekkel, míg idős korban a csontfaló sejtek kerülnek túlsúlyba. Csonttöréskor a csontképzők müködése fokozódik.

IDŐPONTOT KÉREK MOST!