http://norbimasszor.hu
A barlangterápia a klímaterápia egy különleges formája. A barlangokat feloszthatjuk hideg és meleg barlangokra. Hazánkban hideg barlangok találhatók, melynek átlagos hőmérséklete 10°C körüli.
A barlangterápia hatótényezői:
A barlangok levegője rendkívül tiszta. Állandó és relatíve magas a páratartalom, melynek következtében a por és a rátapadó mikroorganizmusok lecsapódnak. A hőmérséklet állandó. A barlang védelmet nyújt a frontbetörés okozta térerősség-változások és kedvezőtlen biológiai hatások ellen. A barlang széndioxid-tartalma magasabb, mely izgatja a légzőközpontot, javítja a tüdő légcserjét. Magas a kedvező negatív ionkoncentráció.
A barlang levegőjének magas a kalcium-tartalma, mely gyulladáscsökkentő és antiallergiás hatású. A bakteriális és virális sterilitás mellet az itt fellehető penészgomba antibiotikus hatású.
Indikáció:
  A hideg barlangokat légzőszervi megbetegedések kezelésére használják. A kezelés kúraszerűen történik több héten keresztül, s a betegek több órát töltenek a barlangban.
  A meleg barlangokban (a hőmérséklet 40°C körüli) krónikus degeneratív jellegű mozgásszervi betegségeket kezelnek. Az ajánlott tartózkodás 30-40 perc alkalmanként.
Ellenjavallatok:
  Hideg barlang nem ajánlott kardiális dekompenzáció, emphysema (tüdőtágulat) és krónikus mozgásszervi betegek kezelésére.
  A meleg barlangok nem ajánlottak szívpanaszok, daganatos megbetegedések, heveny gyulladások esetén.

IDŐPONTOT KÉREK MOST!