http://norbimasszor.hu

Felgyorsult világunk napról napra egyre nagyobb terhet tesz vállainkra, melyet ideig óráig elviselünk, de hosszabb távon komolyabb problémákat is okozhatnak. A hozzám forduló páciensek 90%-a küzd hát, nyak és derékfájdalmakkal, melyek olykor-olykor már katasztrófává teszik mindennapjaikat.A hátfájdalmaktól megszabadulni nem könnyű feladat, de az alábbi tippek betartása sokat tud segíteni, akkor mikor éppen szükségünk lenne rá. Tippek Norbi masszőrtől, a hátfájdalmak enyhítésére:

Sokszor előfordul, a duzzadt-vöröses-húzódik-feszül-lüktet tünetegyüttes, melyre bizonyos időközönként rá-rá ismerünk, de mégse tudjuk megoldani, és ilyenkor csak a fájdalomcsillapító marad már hátra.A tünetegyüttesből gyulladásra következtethetünk, melyet a legtöbben nem vesznek figyelembe, ezért nem is oly könnyű megoldani.

Szerencsére létezik egy sokkal kíméletesebb módszer is, mellyel akár azonnali javulást érhetünk el. Ebben az esetben első körbe a nyugtató hatású krém vagy olaj és langyos, testhőmérsékletű borogatás javasolt. Közhelynek tűnhet, de sokan a fenti panaszok jelentkezésekor nem használják az alábbi praktikákat, és ezzel a panaszok csak erősebbek és erősebbek lesznek. Krémek, olajok közül a fekete nadálytő, illetve orbáncfű olaj enyhe körkörös bemasszírozását javaslom,  míg pakolásként mezei zsúrló, és árnika gyógyító hatású pakolását javaslom.

Az mindenki tudja, hogy a professzionális gyógymasszázzsal könnyedén ellazíthatóak feszes izmaink, melyre izommerevség esetén lehet nagy szükségünk.

Viszont azt kevesen tudják, hogyha nincs „kéznél” masszőr, akkor a nyújtás és fájdalominger kiváltásának együttese, esetleg meleg zuhany alatt végzett nyújtógyakorlatok nagy segítségünkre lehetnek. Azt javaslom ebben az esetben, hogy a fájdalmas területnél végezzünk 15-30 másodperces nyújtást,  főbb izomcsoportoknak megfelelően, sok esetben az ellenkező irányba végzett mozdulat lesz a nyújtó gyakorlat.  Nagyobb csomók, esetén kérjük párunk, barátaink segítségét és enyhe, fokozatos könyökszéllel végzett nyomás azonnali fájdalomcsökkenést eredményez.  Vigyázzunk, csontos részeknél ne alkalmazzuk ezt a technikát, mindenképp legyünk körültekintőek.

Állandó hátfájdalmainkat a nem megfelelő alvási szokásaink, illetve ágyunk felülete is okozhatja. Aludjunk a földön vagy mégse?

Az éjszakai pihenés során testünk ebben az esetben különös hangsúllyal hátunk éjszakai regenerálódása kulcsfontosságú, hiszen a hát-, nyak- és derékfájást szinte minden esetben épp a gerinc kóros elváltozása, deformálódása okozza. Tehermentesítsük a gerincet, elsőként érdemes kemény, vagy félkemény fekvőfelületet választani, amennyiben ez nem működik, akkor kipróbálhatunk dinamikus alátámasztást nyújtó matracot is. Kerüljük el a hosszadalmas fekvést, inkább mozgassuk azokat a végtagjainkat melyeknél nem érzünk fájdalmat, ennek hatására keringésünk javul és jobban érezhetjük magunkat.

Napközben gyakran változtassunk testhelyzetet, kerüljük az egyoldalú terhelést.

Ha sokáig muszáj egy testtartásban maradnia (pl.munkavégzés), akkor az otthoni átmozgató torna, sportolás még fontosabb a hátfájás megelőzése érdekében.Tartsuk be a fokozatosság elveit, ha súlyzós edzésbe fognánk a kezdetekben javaslom személyi edző bevonását. Ha az úszás mellett döntünk hanyagoljuk a mellúszást,
mert a kiemelt fejjel végzett mellúszás, a hát izmainak feszült, görcsös állapotát okozhatja, helyette váltsunk inkább hátúszásra.- Háta hálás lesz érte.

Meleggel az izomfeszesség ellen:

Ha nem tapasztaljuk a gyulladás tüneteit, abban az esetben otthon saját magunk is tudjuk támogatni izmaink merevségének megszüntetését. Az enyhén meleg hőhatás kiválóan hatásos a megfeszült, merev izomzatra, mely nem csak javítja a vérellátást, de a hátfájásra is kiválóan alkalmas. Házi praktikaként a forró vízzel teli műanyag palack, törölközőbe csavarva kellően képes ellazítani merev izmainkat,  és nyugodtan fellélegezhetünk kínzó hátfájdalmainktól.

masszázs-otthon

Amennyiben napokon belül nem javulnak tünetei, ebben az esetben érdemes Orvos vagy szakember segítségét igénybe venni, aki szakmai tapasztalatával segíteni tud kínzó hátfájdalmának megszüntetésében.

Kérdése van? Hozzá szólna? Írjon e-mailt a norbert@kiseri.hu-ra.

Amennyiben bejegyzésem hasznosnak találta kérem ossza meg közösségi oldalán is. Köszönöm!

Jó egészséget!

IDŐPONTOT KÉREK MOST!